Un ofițer din cadrul Jandarmeriei Române a încercat să atragă în Piața Victoriei un alt procuror militar, cu o zi înainte de protestul din 10 august, procurorul respectiv refuzând această solicitare pe motiv că nu era legală, a anunțat Ionel Corbu, reprezentant al Parchetului Militar.

“Am unele elemente că un anume ofițer din cadrul Jandarmeriei Române a încercat același lucru, de a atrage în zonă un alt procuror militar, al cărui nume nu-l voi da. Asta s-a întâmplat exact cu o zi înainte (de protestul din 10 august -n.r.). Binențeles că nu a fost legal, motiv pentru care colegul a refuzat lucrul ăsta”, a declarat, miercuri, Ionel Corbu.

De asemenea, reprezentantul Parchetului Militar a precizat că șefii Ministerului de Interne au fost “oarecum” dezinformați referitor la prezența procurorului Bogdan Pîrlog în Piața Victoriei și la autosesizarea acestuia, menționând că acesta se afla în drum spre casă și că nu a făcut parte din centrul de comandă.

“Am rămas suprins de cele declarate de conducerea Ministerului de Interne. Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române a făcut o asociere oarecum eronată vizavi de prezența lui acolo. Colegul nostru se afla în zonă în drum spre domiciliu. El era de serviciu, fiind la permanență și văzând ce s-a întâmplat acolo , s-a sesizat din oficiu, procesul verbal fiind înregistrat pe data de 11”, a declarat Ionel Corbu.

Întrebat dacă procurorul a avut vreo legătură cu comanda Jandarmeriei, acesta a precizat: “Acest aspect a fost denaturat și, din păcate, constat că conducerea ministerului a fost oarecum dezinformată din aceste punct de vedere. S-a extrapolat misiunea de «aflat în zonă». Deci «aflat în zonă» putea să fie un simplu observator, pe un trotuar, lucru pe care l-am înțeles că s-a și făcut, și nicidecum în centrul de comandă. Centrul de comandă este practic nucleul factorilor decizionali de intervenție. Pun o întrebare retorică. Ce valență avea o decizie a unui procuror acolo, în a acționa sau a nu acționa? Dar el, repet și o spun cu toată responsabilitatea, nu a făcut parte din centrul mobil de comandă”.

Corbu a precizat că autosesizarea procurorului este legală. “Absolut. Având în vedere competențele lui, faptul că el era de serviciu, avea tot dreptul și tot cadrul procesual, acoperit de Codul de Procedură Penală”.

Reprezentantul Parchetului Militar a mai spus că datele comunicate până acum arată că misiunea a fost coordonată și implicit condusă de Sebastian Cucoș, la acea vreme șeful Jandarmeriei.

Declarația reprezentantului Parchetului Militar vine în condițiile în care Jandarmeria a transmis că Pîrlog s-a aflat în centrul de comandă. „Referitor la informațiile apărute în spațiul public, Jandarmeria București face următoarea precizare: În data de 10 august a.c., în Piața Victoriei, pe timpul asigurării și restabilirii ordinii publice a fost prezent domnul locotenent colonel magistrat Pîrlog Bogdan din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București. Acesta s-a autosesizat cu privire la evenimentele din Piața Victoriei fiind prezent în intervalul orar 17.00-04.00 atât în punctul de comandă înaintat cât și în zona dispozitivelor alături de reprezentanții Jandarmeriei, Poliției și autorităților publice centrale și locale”, a precizat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv