Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a anunțat, marți, că aproape o mie de mistreți de pe toate fondurile de vânătoare din Constanța urmează să fie omorâți, în încercarea de a stopa răspândirea pestei porcine africane în județ.

Ioan Deneș a declarat, marți, după ce a participat la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor, că în județul Constanța, prin ordin de ministru, s-a aprobat ca de pe cele 56 de fonduri de vânătoare să fie recoltat un număr de 726 de mistreți în perioada sezonului de vânătoare, iar în prezent, după apariția pestei porcine, numărul acestora a fost crescut până la 960, deși nu a fost semnalat nici un exemplar bolnav

„În județul Constanța, 960 de mistreți trebuie recoltați. 726 trebuiau recoltați și dacă nu era pesta. În județul Constanța nu este identificat vreun mistreț infectat cu pesta porcină africană. Dar dacă nu există sau nu e declarat niciun caz de mistreț asta nu înseamnă că în realitate nu s-ar putea să fie pesta porcină africană la mistreți”, a explicat Deneș.

El spune că la nivel național au fost identificate 25 de focare la mistreți, fiind reglementate măsuri speciale pentru eradicarea acestora.

„În aceste zone de focar, pe o rază de 13 kilometri, în termen de 30 de zile, tot ce înseamnă mistreți trebuie recoltați. Ca lucrurile să fie foarte clare, în cele 25 de focare, pe baza evidențelor pe care le avem, sunt aproximativ 5.000 de mistreți. (…) La mistreți, primul caz infectat cu pesta porcină africană a fost declarat în urmă cu două luni de zile. Palierul de abordare a acelei zone infectate și a zonei tampon se face pe două nivele, primul nivel a fost de interzicere totală a vânătorii în acea zonă tampon plus zonă infectată, deci pe cei 15 kilometri a fost inițial și interzicerea hrănirii animalelor în acea zonă. S-a constatat după două luni de zile că acest lucru nu a limitat extinderea pestei porcine și s-a trecut la al doilea nivel de abordare”, a mai declarat ministrul Apelor și Pădurilor.

Potrivit acestuia, deși iubește animalele, nu le poate pune mai presus decât pe oameni.

„Nu sunt vânător, iubesc animalele vii!. Dar în momentul în care trebuie să aleg între animale și securitatea oamenilor, pentru că este o problemă de securitate națională, aleg întotdeauna oamenii”, a mai declarat Ioan Deneș.

El a explicat că mistreții vor fi uciși „prin pândă și dibuire, nu la goană”, iar după ce pesta porcină va fi eradicată, se va face un program de repopulare la speciile la care s-a creat un dezechilibru.

Prezent la aceeași ședință, guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării, Mălin-Matei Mușetescu, a solicitat ca, pentru a scăpa de „acest flagel”, în Delta Dunării ar trebui limitat pășunatul animalelor domestice în zona publică, acestea fiind responsabile pentru transportarea virusului de pe pășuni în gospodăriile oamenilor.

„(Vaca – n.r.) trece printr-o zonă prin care au trecut 30 de mistreți din care cinci sunt infestați și au lăsat fecalele în zonă. Au infestat zona, inclusiv iarba. Vaca îngurgitează acea iarbă, o ingerează, iar virusul intră în sistemul digestiv. Vaca, prin fecalele și urina, infestează în egală măsură solul. Numai că vaca aia are o problemă: vaca aia ajunge și la om în bătătură. (…) Dacă ne limităm la a împușca șacali și mistreți eu nu consider că ne ducem obligativitatea de a scăpa de flagel până la capăt. Noi trebuie să luăm măsuri în limitarea circulației pe zona publică a animalelor domestice, indiferent că ele se numesc vaci, porci sau oi. Pentru că animalele se cresc în țarcuri, în gospodării, în ferme, nicidecum pe zonă publică”, a spus guvernatorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

El spune că în Delta Dunării acest mod de a crește animale este un mod tradițional, dar capacitatea de pășunat liber a fost deja atinsă în Deltă.

„Am numărat 5.700 de vaci în libertate. După părerea mea, eu cred că am depășit capacitatea de suport a Deltei ca pășunat. Legea îmi dă dreptul să iau vacile împreună cu proprietarii, și să le ducem într-o zonă îngrădită ca ele să nu mai plece. Sper să fie introdusă cât mai repede această măsură, să o facem împreună cu UAT-urile”, a mai spus Mușetescu.

În județul Constanta sunt confirmate 37 focare de pestă porcină africană, din 15 localități (Istria, Cheia, Vadu, Vadu Oii, Gârliciu, Ciobanu, Dulcești, Hârșova, Seimenii Mici, Seimeni, Lazu, Tuzla, Traian, Băltăgești, Tichilesti).

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv