Adina Apostol, o victimă a incendiului din Clubul Colectiv, s-a prezentat la Parchetul Militar pentru a depune o plângere față de intervenția jandarmilor de la protestul din 10 august, ea precizând că grefele recent aplicate de medici sunt inflamate din cauza gazelor folosite de forțele de ordine.

„Am făcut o plângere penală pentru că am inhalat multe gaze. Mă dor mușchii gâtului, câteva părți ale grefelor recent puse s-au înroșit și mi se pare că acțiunea jandarmilor din data de 10 august a fost foarte agresivă și nu au făcut nimic să înlăture grupele de suporteri care erau lângă ei. De la 8:15 până la 11:30 au dat cu gaz. Nu aveai unde să fugi. Am mers după ceilalți protestatari, ne călcam în picioare pentru că ne împingeau cu scuturile. Nu știu ce au fost acele semnale luminoase, nu este o scuză pentru că eu nu am făcut armata. Altă dată au reușit să marginalizeze protestatarii violenți. Am venit din străînătate pentru protest și mă întorc în Belgia pentru tratamente. Sunt victimă Colectiv și am ieșit în stradă să protestez. Ordinul dat de subprefect este inadmisibil nu se poate așa ceva. Trebuiau să înlăture grupurile de protestatari violenți, nu să arunce cu grenade”, a spus Adina Apostol.

Un alt tânăr, Marius Râpeanu, s-a prezentat pentru a le furniza procurorilor mai multe informații privind intervenția jandarmilor, însă a precizat că nu a formulat o plângere penală.

„A fost un dialog cu domnul procuror de caz. Am inhalat gaze lacrimogene în două rânduri. În a doua repriză nu am mai putut respira, am fost luat pe targă mi s-au acordat îngrijirile medicale. Am fost la spital la Floreasca, o să merg la Spitalul de Ochi pentru că în continuare simt arsurile. O noapte și o zi nu am putut să mă odihnesc din cauza acestor arsuri și a acestor gaze care au fost date în mod abuziv. Dar trebuie să fiu neutru, pentru că aceste gaze le-am primit la orele 18:30, până să vină acești incitatori, cum au fost numiți de presă. (…) Este adevărat că ulterior și jandarmii au fost provocați și au ripostat, dar au ripostat abuziv și cu destul de mult gaz. Sunt o victimă a unor jandarmi care au primit niște ordine”, a declarat Marius Râpeanu.

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă și abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime și vor începe audierile.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv