Distrugătorul USS Carney / FOTO: Wikipedia

<!–

–>

“Sosirea (distrugătorului) Carney în Marea Neagră demonstrează angajamentul nostru continuu în favoarea securităţii şi stabilităţii în regiune”, a subliniat comandantul navei, Tyson Young.

‘Timpul petrecut aici ne va ajuta la îmbunătăţirea interoperabilităţii şi la schimbul de informaţii şi de experienţă cu partenerii noştri’, a adăugat el.

Prezenţa USS Carney în Marea Neagră reprezintă o demonstraţie a angajamentului SUA pentru apărarea colectivă a aliaţilor NATO şi a partenerilor din Marea Neagră. Misiunea distrugătorului se desfășoară în cadrul operaţiunii Atlantic Resolve.

Operaţiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie 2014 în Țările Baltice şi Polonia, ca o modalitate de a demonstra angajamentul NATO în contextul în care regiunea se confrunta cu noi provocări în domeniul securităţii.

Navele SUA operează cu regularitate în Marea Neagră, prin rotaţie, în conformitate cu Convenţia de la Montreux şi cu dreptul internaţional, se mai arată în comunicat.

Ultima oară, USS Carney a intrat în Marea Neagră în luna ianuarie, aminteşte agenţia de presă RIA Novosti, în contextul în care Rusia monitorizează cu atenţie prezenţa navelor SUA şi ale altor state membre NATO (neriverane) în Marea Neagră.

Preşedintele Mişcării de sprijinire a flotei ruse (DPF), căpitanul în rezervă Mihail Nenaşev, a declarat atunci că prezenţa distrugătorului american în Marea Neagră reprezintă un “gest inamical” faţă de Rusia.

De la anexarea Crimeii, în martie 2014, Moscova a consolidat capacităţile flotei din Marea Neagră, transformând peninsula într-o bază a operaţiunilor sale militare în regiune.

rootstireaActualitate/Esential
...