Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a făcut, sâmbătă, un apel către administratorii fondurilor cinegetice să pună în aplicare cât mai repede ordinele de derogare privind urșii de la Băile Tușnad, precizând că există posibilitatea ca aceștia să fie sancționați.

“Eu consider că și relocarea și recoltarea trebuie puse în operă cât mai repede și aici chiar vreau să fac apel la cei care trebuie să o facă. (…) Au mai fost cote de derogare pe județul Harghita și s-a acționat ca atare. (…) În fiecare județ sunt mai multe fonduri cinegetice, unii sunt foarte rapizi, alții poate că nu. Dar o să facem și aici, și vă promit că o să facem, toate demersurile către Ministerul Apelor și Pădurilor (…) ca, eventual, acele fonduri cinegetice care nu reușesc într-un timp scurt să rezolve problema să fie, totuși, sancționate de Ministerul Apelor și Pădurilor așa cum trebuie”, a spus ministrul Mediului într-o conferință de presă susținută la Băile Tușnad, după întâlnirea pe care a avut-o cu autoritățile locale și județene.

Grațiela Gavrilescu a punctat faptul că Ministerul Mediului emite ordinul de derogare într-un timp foarte scurt după primirea documentațiilor din teritoriu, după care fondurile cinegetice sunt cele care trebuie să se ocupe de relocarea sau extragerea urșilor periculoși.

Aceasta a vorbit și despre faptul că în întâlnirea avută cu autoritățile din Harghita s-a discutat despre o modificare legislativă, astfel încât consiliile județene să poată plăti atât costurile intervențiilor, cât și despăgubirile pentru pagubele produse de urs, urmând ca acestea să fie ulterior decontate de Ministerul Mediului.

Prezent la conferința de presă, deputatul UDMR Korodi Attila, fost ministru al Mediului, a punctat faptul că statul trebuie să ajute financiar fondurile cinegetice care nu dispun de sumele necesare pentru relocare sau extragere.

“Consiliul Județean își poate asuma rolul de a plăti cu celeritate compensări care, dacă sunt eligibile, sunt decontate de statul român, prin Ministerul Mediului. În momentele de intervenție, când un urs trebuie relocat, puii trebuie relocați, când trebuie scos un urs, trebuie costuri, acele costuri nu au cum să le suporte fondurile de vânătoare. Dacă CJ ar putea să intervină, să plătească aceste costuri și apoi Ministerul Mediului să le deconteze, ar fi o soluție foarte optimă”, a spus Korodi.

Acesta a adăugat că în toamnă se va face o propunere legislativă și pentru acordarea de despăgubiri oamenilor care au fost atacați de urs.

Și președintele CJ Harghita, Borboly Csaba, și-a arătat disponibilitatea de a aloca fonduri pentru acordarea de despăgubiri și pentru plata relocărilor sau a extragerilor și a pledat pentru colaborarea cu Ministerul Mediului, în vederea rezolvării acestei probleme.

Ministrul Mediului a avut, la Băile Tușnad, o întâlnire cu autoritățile locale și județene pentru a discuta soluțiile pentru rezolvarea problemei din stațiune, după ce patru bărbați au fost atacați de urși, în ultima perioadă.

De altfel, localnicii din Băile Tușnad au trimis și o petiție ministrului Mediului în care îi solicită să ia măsuri imediate, întrucât viața lor și a copiilor lor este pusă în pericol permanent și nu le mai este garantat dreptul la viață, la integritate fizică și la siguranță. Oamenii consideră că se impune relocarea sau împușcarea urșilor care intră pe teritoriul administrativ al orașului, susținând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate.

În urmă cu câteva zile, ministrul Mediului a dat ordin pentru relocarea a patru ursoaice cu 9 pui de la Băile Tușnad și pentru extragerea a altor două exemplare, decizia urmând să fie pusă în practică de administratorii fondurilor de vânătoare.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv