Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 645, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, citată de Agerpres.

Măsuri contra pestei porcine / FOTO: CRISTIAN LUPASCU / AGERPRES FOTO, foto.agerpres.ro

<!–

–>

“În perioada 1 ianuarie – 10 august a acestui an, au fost confirmate în România 645 de focare de Pestă Porcină Africană la porcii domestici, dintre care 640 în gospodăriile populaţiei, una într-o exploataţie de tip A, 3 în exploataţii comerciale şi într-un abator aparţinând unei exploataţii comerciale. De asemenea, tot în aceeaşi perioadă, au fost confirmate 30 cazuri de pestă în mediul silvatic, la porci mistreţi”, subliniază ANSVSA.

La începutul acestei săptămâni, numărul porcilor ucişi era de peste 83.000.

În zona de nord-vest, boala evoluează lent, chiar staţionar, cu număr  de 35 de focare, confirmate în:

  • Județul Satu – Mare – 9 în gospodăriile populației și 10 cazuri la porci mistreți
  • Județul Bihor –  26 în gospodăriile populației și un caz la mistreț
  • Județul Sălaj – 2 cazuri la mistreț.

În zona de sud-est a României, au fost înregistrate 610 focare de pestă:

  • Județul Tulcea – 494 focare, dintre care 489 focare în gospodăriile populației, 3 în exploatații comerciale, 2 la  SC Carniprod SRL (unul la abatorul şi unul la ferma acestei societăţi comerciale), unul la SC PIGCOM, într-o exploatație de tip A și 17 cazuri la porci mistreți.
  • Județul Brăila – 23 în gopodăriile populației
  • Județul Constanța – 29 în gospodăriile populației
  • Judeţul Ialomiţa – 62 în gospodăriile populației
  • Judeţul Galați – 2 în gospodăriile populației.

ANSVSA avertizează că orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate.

Proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, precizează autoritățile.

Focarele de pestă porcină africană activează în România din august 2017, însă numărul lor a crescut foarte mult în luna iunie a acestui an, după ce primele suspiciuni de pestă au fost confirmate în localităţi situate pe braţul Chilia.

Pesta porcină africană nu se transmite la oameni.

Este însă o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc.

Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament.

Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

<!–

 

–>

ŞTIRILE ZILEI

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-132.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/capital_transparent-132-300x164.pngrootstireaActualitate/Esential
Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul României a ajuns la 645, a anunţat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, citată de Agerpres. ...