Comunicarea în timpul catastrofelor, când conexiunea la internet și semnalul la telefon nu funcționează, poate deveni o realitate printr-o aplicație mobilă ce utilizează unde radio criptate de înaltă frecvență, dezvoltată de o tânără antreprenoare din Chile, țară cu risc seismic ridicat, informează vineri AFP.

“Imaginați-vă o persoană care nu are acces la internet, care nu are semnal la telefon, care nu știe încotro să meargă după un cutremur. Acest lucru mi s-a întâmplat când locuiam în Vińa del Mar împreună cu fiul meu de 4 ani”, a declarat Barbarita Lara, creatoarea aplicației S!E.

În 2010, un cutremur cu magnitudinea 8,8, urmat de un tsunami, a devastat centrul Chile lăsând în urma sa peste 500 de morți.

Barbarita Lara a început atunci să se gândească la un sistem care ar permite autorităților și salvatorilor să comunice cu persoanele sinistrate care nu au semnal la telefon sau conexiune la internet. Iar soluția sa a fost inspirată de vechiul aparat de radio, însă modificat.

Principiul aplicației sale se bazează pe undele radio de înaltă frecvență cu ajutorul cărora utilizatorii de telefoane inteligente pot primi alerte și informații cu privire la locul în care se află centrele de asistență înființate în caz de dezastru.

În plus, un sistem bidirecțional permite utilizatorilor să facă schimb de informații cu alte persoane aflate în proximitate, a explicat tânăra în vârstă de 32 de ani al cărei proiect a fost deja recunoscut și susținut de revista americană de tehnologie MIT Technology Review.

“Am studiat un algoritm de codare de înaltă frecvență… și utilizăm infrastructura existentă a semnalului FM pentru transmiterea de date criptate pe o frecvență audio ce nu poate fi percepută de urechea umană”, a precizat inginera în cadrul unei conferințe de presă susținută joi la Santiago.

Aplicația a fost concepută în limba spaniolă, însă tânăra antreprenoare speră să o dezvolte pentru a deveni disponibilă oamenilor din toată lumea ajutând astfel la salvarea mai multor vieți în timpul catastrofelor.

“Sistemul nostru poate acoperi chiar și cele mai îndepărtate zone. Vrem să creăm o rețea internațională de urgență solidă”, a declarat specialista pentru AFP.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv