Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, prezintă legea pensiilor

<!–

–>

Peste 5 milioane de pensionari vor avea veniturile recalculate, iar peste 3 ani ar urma să primească bani mai mulți. Așa le promite guvernul, care a publicat joi seară proiectul legii pensiilor, valabil din 2021. Sunt modificări pentru cei cu stagii de cotizare mai mici de 15 ani, pentru cei cu masterate şi doctorate, dar şi pentru mamele cu mai mult de 3 copii.

În 2021, când va intra în vigoare legea, punctul de pensie ar crește cu 70% raportat la valoarea actuală de 1.100 de lei. Din anul următor, punctul de referință va fi indexat cu rata inflației.

La suma rezultată din formulă se va adăuga 10% pentru sporuri și alte drepturi pentru care s-au plătit contribuții.

Cei care au masterate şi doctorate vor primi pensii mai mari, deoarece vor fi considerate perioade de cotizare.

Românii care au pauze în plata contribuţiei vor putea cumpăra vechimea, chiar dacă anii nu sunt consecutivi. Însă vor plati mai mult, contribuţiile fiind aplicate la salariul mediu, nu la cel minim, ca până acum.

Românii care muncesc cu 8 ani mai mult decat stagiul stabilit prin lege se pot pensiona cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei şi pot cumula pensia cu salariul.

Vor fi recompensate si femeile cu 15 ani vechime in munca și cu cel putin 3 copii. Ele vor putea ieși la pensie cu cel puțin 6 ani mai devreme.

Pensia minimă va fi calculată ca procent din salariul minim brut pe economie: 45% plus încă 1% pentru fiecare an adăugat și se va acorda pentru o vechime de 15 ani. Vor primi mai puțin cei care, în baza legilor vechi, au primit o pensie cu doar 10 ani în cartea de muncă.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/picture-1_44978300.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/08/picture-1_44978300-300x300.pngrootstireaActualitate/Esential
...