Noul Proiect al Legii Pensiilor prevede să se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri.

În noul Proiect al Legii Pensiilor, lansat, joi, în dezbatere publică de Ministerul Muncii și Justiției Sociale (MMJS), se prevede valorificarea tuturor drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuții, precum sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri, potrivit MMJS.

„Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. În cazul în care, după recalcularea conform adeverințelor aduse, rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată inițial”, transmit reprezentanții MMJS.

Potrivit sursei citate, această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuții și, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.

Este vorba de perioada 1975 – 2001, perioadă în care sistemul nu a fost informatizat, și astfel s-au pierdut acte care să dovedească contribuția din aceste sporuri.

De asemenea, potrivit MMJS, prin noul Proiect se creează baza legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale în plus față de cele existente.

Comenteaza aceasta stire

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv