Ambasadorul Israelului în România, Tamar Samash, a declarat, joi la Iași, referitor la comparația făcută de Petre Daea între victimele Holocaustului și porcii incinerați din cauza pestei porcine africane, că ministrul Agriculturii “ne-a rugat să înțelegem, iar cazu

“Cred că utilizarea cuvântului Holocaust, în general, și Auschwitz, în particular, este dezastruoasă, pentru că minimalizeaza atrocitățile Holocaustului. Pot înțelege această scăpare a ministrului, care a încercat să exprime ceva oribil despre ce se întâmpla, dar nu trebuia să folosească această metaforă. Ne-a rugat să înțelegem, iar cazul este închis”, a declarat, Tamar Samash, ambasadoarea Israelului la București, joi la Iași.

Pe 24 iulie, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a făcut o comparație între victimele Holocaustului și porcii incinerați, în ultima periodă, din fermele românești din cauza pestei porcine.

“Trebuie să sacrificăm, din nefericire, 45.000 de capete la Carniprod și avem o veste proastă, că virusul ar fi și în alt complex-care înseamnă 17.000-18.000 de capete. (…) Nu există antidot, nu există vaccin, nu există medicamente ca să ușureze boala. Singura metodă este sacrificarea. Porcii aceștia toți se incinerează (…), e o muncă extraordinară, acolo este că la Auschwitz, domnule. Gândiți-va că acolo sunt efective de porci care pleacă de aici, se asomează, trec dincolo în partea cealaltă și se pun pe foc. Alții se izolează. Procedura o fac medicii veterinari, care sunt la limita rezistenței psihice, ca să stai cu 2-3000 de porci pe zi să îi omori, se află în fața unei situații greu de explicat, dar mai ales greu de ținut”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea, la Antena 3.

Pe 26 iulie, Petre Daea a declarat că nu a vrut să jignească pe nimeni, ci să descrie durerea sufletească a fermierilor.

În aceeași zi, a reacționat și ambasada Israelului la București, reprezentanții ambasadei spunând că sunt consternați și dezamăgiți de faptul că acesta a comparat efectele Holocaustului și cele ale pestei porcine.

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a spus că declarația ministrului Petre Daea privind comparație între victimele Holocaustului și porcii incinerați din cauza pestei porcine, reprezintă „o gafă” și i-a atras atenția să fie mai atent și să nu mai folosească asocieri care pot jigni profund.

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat, după afirmațiile ministrului Petre Daea, care a comparat incinerea porcilor cu procesul de la Auschwitz, iar președintele CNCD a declarat pentru MEDIAFAX că „în 10 zile va avea loc audirerea domnului ministru”.

l este închis”.

 

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv