În anul 1933, regimul nazist a preluat controlul asupra Germaniei. După aceea, au fost puse în aplicare Legile de la Nurnberg, care interziceau relațiile între arieni și evrei.

Helena Citronova a fost una dintre prizonierele din Auschwitz. Femeia a reușit să se salveze având o relație cu un gardian al SS. Citronova a întreținut relații intime cu Franz Wunsch, mai apoi recunoscând că era îndrăgostită de el. Însă, scopul ei inițial a fost acela de a-și salva viața, transmite War History Online.

Citronova era o evreică din Slovacia. După ce a fost trimisă în Auschwitz, a fost pusă să muncească într-un depozit mare numit „Canada”. În 1942 l-a cunoscut pe Wunsch când a fost rugată să cânte la ziua lui de naștere. A refuzat pentru că oricum urma să moară. Mai devreme în acea zi a fost selectată pentru a merge în camera de gazare. Wusch a salvat-o și i-a dat un bilețel în care i-a mărturisit că s-a îndrăgostit de ea. Citronova l-a distrus. Bărbatul a mers atât de departe încât chiar i-a salvat sora de la moarte. Cu toate acestea, Citronova tot nu simțea nimic pentru el. Prefera să moară decât să aibă o relație cu cineva din SS.

În 1944, sentimentele ei au început să se schimbe după ce copilul surorii ei a fost adus la Auschwitz, iar Wusch a încercat să  îl salveze. Wusch a salvat-o pe sora Citronovei, dar nu a reușit să îi salveze și copilul.

Citronova și sora ei au supraviețuit Holocaustului. Ea a depus mărturie despre comportamentul lui la proces.

Citronova a murit în 2005. Într-un interviu dat înainte să moară, ea a spus că uneori chiar uita că ea era evreică, iar el nu și că începuse să îl iubească, dar cu toate acestea între ei nu ar fi fost posibila vreodată o relație. Într-un alt interviu a mărturisit că nu a uitat nimic din relația lor. Când era mai tânără nu se gândea prea mult la el, însă odată cu înaintarea în vârstă, amintirile au început să o năpădească. Toată lumea știa despre relația lor. A spus că a lăsat o urmă asupra ei, dar i-a salvat viața. A fost ceva ce se putea întâmpla doar în acel loc, doar în acel moment.

Wusch, născut în Austria, era recunoscut ca fiind un inamic al evreilor. La procesul său din 1972, martorii au vorbit despre comportamentul său și despre cum bătea atât bărbații, cât și femeile. Wusch a declarat că și-a schimbat comportamentul după ce a cunoscut-o pe Citronova. A spus că a devenit o altă persoană după întâlnirea cu ea.

Wusch a scăpat de acuzațiile referitoare la crimele de război.

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv