Un număr de 33 de parlamentari au depus în luna martie, în Camera Deputaților, o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Scopul proiectului a fost „actualizarea” numărului, denumirii și componenței tuturor localităților din România. În forma inițială a propunerii legislative nu a existat nicio prevedere privind drepturile minorităților. În Camera Deputaților, proiectul a fost adoptat în forma în care a fost propus.

În Senat, în comisia pentru administrație publică, liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a propus introducerea unui nou articol în lege, articol acceptat în unanimitate de senatorii din comisie:

Se interzice orice modificare a limitelor teritoriale ale județelor, orașelor, comunelor și satelor care are ca scop sau efect schimbarea ponderii cetăţenilor aparţinând minorităţii naţionale în unitatea administrativ teritorială în cauză, precum şi afectarea drepturilor şi libertăţilor acestora decurgând din Constituţie, tratatele şi convenţiile internaţionale la care România este parte

Liderul senatorilor maghiari a explicat că nu se face altceva decât punerea în aplicare a Convenţiei-cadru pentru protecţia minorităţilor naţionale, la care România este parte, și care prevede la art. 16: „Părțile se vor abține să ia măsuri care, modificând proporțiile populației din arii locuite de persoane aparținând minorităților naționale, sunt îndreptate împotriva drepturilor și libertăților decurgând din principiile înscrise în prezenta convenție-cadru”.

Proiectul a fost adoptat de Senat, în calitate de for decizional, pe 5 iulie, în sesiunea extraordinară a Parlamentului. 73 de senatori din PSD, ALDE, UDMR, PNL și USR au votat „pentru”.

În prezent, legea se află la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

UDMR a încercat să treacă această prevedere încă din anul 2005, când se afla la guvernare alături de PNL și PDL.

Topul județelor în funcție de ponderea maghiarilor:

 • Harghita: 85.21%
 • Covasna: 73.74%
 • Mureș: 38.09%
 • Satu Mare: 34.65%
 • Bihor: 25.27%
 • Sălaj: 23.35%
 • Sursa foto: Wikipedia


  Tag-uri:
  udmr, localitati, limitelor, teritoriale


  http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-836.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-836-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
  Un număr de 33 de parlamentari au depus în luna martie, în Camera Deputaților, o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.2/1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României. Scopul proiectului a fost „actualizarea” numărului, denumirii și componenței tuturor localităților din România. În forma inițială a propunerii legislative nu a existat nicio...

  Preluat de la EVZ