Diplomația este arta ipocriziei și limbajul său dublu este izvorul a nenumărate scenarii. Recenta reuniune Donald Trump – Vladimir Putin, în care cei doi lideri mondiali s-au lăudat reciproc, dar și arestările de spioni infiltrați în Rusia și SUA, vezi cazurile Carina Țurcan și Maria Butima, creșterea cheltuielilor militare ale țărilor din NATO în detrimentul investițiilor europene în achizițiile din Federația Rusă, toate sunt elemente perfecte pentru a specula: se consumă sub ochii noștri pacea istorică dintre două mari puteri internaționale sau asistăm doar la jocul a doi indivizi care au depășit cu mult ca putere, granițele țărilor pe care le conduc?

Deși sunt român până-n măduva oaselor, mărturisesc sincer faptul că nu dețin adevărul absolut pe această temă. De fapt, în ciuda comentariilor sentențioase, cred că nimeni nu îl deține.

De aici și poziția oscilantă a României pe această temă, relațiile americano-rusesești-europene. Cum oscilantă, vor exclama unii, probabil obișnuiți ai declarațiilor tranșante de acum ceva timp! Uite așa, oscilante! Ăsta e adevărul. Și acum să revenim la dâmbovițeanul scandal al pozei din care lipsește Mihai Fifor, ministrul Apărării.

Vă spun sincer că – deși e important de știut dacă un demnitar român are o slugă care măscărește fotografiile sau stă să le aleagă pe cele din care lipsesc alți români care l-ar putea eclipsa – răspunsul e fără miză politică reală. Tind să cred a doua variantă, anume că a stat cineva de la Cotroceni să aleagă pozele unde Iohannis e cât mai singur și mai impozant, e cea mai credibilă, dar e doar o părere, nu voi sta să analizez acum, în plină vară. Mai important mi se pare să vedem dacă avea de ce Iohannis să prefere pozele în care nu apare alături de Mihai Fifor.

Succesul relațiilor noastre cu partenerul american se datorează exclusiv achizițiilor în domeniul armamentului, în timp ce la alte capitole, cum ar fi taxele pe extragerea zăcămintelor, am „eșuat” în a-l satisface.

Chiar în preajma Summit-ului s-a mai organizat o licitație de 750 de milioane de dolari. Azi, iar s-a anunțat o investiție, „doar” de vreo 30 de milioane.

Dacă năbădăiosul Trump nu ar fi anulat întâlnirile bilaterale, Klaus Iohannis ar fi fost beneficiarul politic al uneia dintre ele. Alături de alți patru lideri, pentru că, se știe, doar cinci țări și-au onorat promisiunea de a investi procente clare în Apărare.

Mihai Fifor este, fără îndoială, din acest punct de vedere, motorul acestor achiziții. Ba trecându-le prin Parlament, ba evitând forul legislativ și apelând la proiecte de OUG, el a reușit încheierea contractelor.


Tag-uri:
fifor, Mihai, Mihai fifor, armament, romania nato, romania


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-719.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-719-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Diplomația este arta ipocriziei și limbajul său dublu este izvorul a nenumărate scenarii. Recenta reuniune Donald Trump – Vladimir Putin, în care cei doi lideri mondiali s-au lăudat reciproc, dar și arestările de spioni infiltrați în Rusia și SUA, vezi cazurile Carina Țurcan și Maria Butima, creșterea cheltuielilor militare...

Preluat de la EVZ