Reuniți în Asociația Română a titularilor de concesionări offshore, companiile ExxonMobil, Black Sea Oil&Gas și OMV Petrom, care au concesionat platforme martitime în Marea Neagră pentru exploatarea de petrol și gaze naturale s-au declarat nemulțumiți de decizia Parlamentului, de faptul că, în opinia lor, s-au schimbat regulile în timpul jocului.

Deputații au schimbat în proiectul de lege articole care, din punctul lor de vedere și al specialiștilor de la Agenția Națională pentru Resurse Minerale, sunt atât în favoarea statului, cât și a investitorilor: jumătate din producție se tranzacționează pe piața românească; introducerea impozitului progresiv pe profit; eliminarea creditului fiscal, susceptibil a fi ajutor de stat.

Companiile recurg la artileria grea

Numai că reprezentanții com paniilor nu sunt de aceeași părere. Trei nume grele din industrie, Richard Tasker (ExxonMobil), Mark Beacom (BSOG) și Cristina Verchere, noul CEO al OMV Petrom s-au declarat consternați de deciziile luate în comisiile reunite (Industrie, Buget-Finanțe și Administrație) din Camera Deputaților și au considerat inacceptabil votul final din plenul Camerei.

Dacă ExxonMobil are un avocat bun în ministrul de Externe al Ungariei, care a cerut Statelor Unite să facă presiuni asupra României, OMV Petrom are, tot într-un șef al diplomației, un agent de lobby foarte eficient; este vorba despre Dr. Kneissl Karin.

Ministrul Federal pentru Europa, Integrare și Afaceri Externe, care ajunge astăzi în România. Potrivit unor surse, diplomatul austriac ar urma să discute despre adoptarea unei OUG pentru schimbarea legii gazelor din Marea Neagră.

Vizita ministrului federal, mare secret în România

Activitatea de lobby este, în cele mai multe țări, legală și acțiunile făcute de demnitari pentru apărarea intereselor statului, ale cetățenilor este considerat un lucru normal. De la autoritățile române, Guvern și Președinție, nu am reușit să aflăm nici măcar dacă ministrul austriac de Externe vine în țară. În schimb, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Austriei a răspuns în mai puțin de o oră și a confirmat vizita diplomatului în România, care ajunge azi în București.

I-a luat pe nepregătite

Se pare că diplomatul austriac a decis să facă această vizită intempestiv.

Austria a preluat de la Bulgaria, la 1 iulie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, iar România va prelua, de la Austria, la 1 ianuarie 2019, această funcție. Sub motto-ul „O Europă care protejează”, Austria se va concentra asupra a trei domenii prioritare: securitatea și lupta împotriva migrației ilegale, păstrarea competitivității prin digitizare și stabilitatea în vecinătate. Prin urmare, în condițiile în care Guvernul nu știa nimic de vizita ministrului, va avea întâlniri și la Cotroceni.

Sau, doar la Cotroceni. Ieri, Ministerul de Externe ne-a comunicat că programul nu era finalizat. Uzanța diplomatică spune că aceste vizite sunt pregătite din timp și doar vizitele de urgență se pregătesc de pe o zi pe alta. Posibil ca pentru Austria, compania OMV Petrom, unde OMV deține 51 la sută din acțiuni prin OMV AKTIENGESELLSCHAFT, să constituie o urgență. Pe care demnitarii statului o tratează cu atenție și importanță. Statul român deține 20 la sută din acțiuni.


Tag-uri:
marea neagra, zacaminte marea neagra, gaze marea neagra, austria, romania, ExxonMobil, OMV Petrom, camera deputatilor, ungaria, sua, Legea offshore, mihai tudose, Legea offshore tudose


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-628.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-628-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Reuniți în Asociația Română a titularilor de concesionări offshore, companiile ExxonMobil, Black Sea Oil&Gas și OMV Petrom, care au concesionat platforme martitime în Marea Neagră pentru exploatarea de petrol și gaze naturale s-au declarat nemulțumiți de decizia Parlamentului, de faptul că, în opinia lor, s-au schimbat regulile în timpul...

Preluat de la EVZ