În cadrul conferinței dedicate „Zilei donatorului de organe” , la care au participat nume importante din lumea medicală, Sorina Pintea a făcut remarci usturătoare pentru predecesorul ei, pornind de la lipsa de donatori – problemă care ține de educație, de cunoaștere și care nu a fost adresată niciodată pacienților și românilor, aparent din premisa că România nu este pregătită pentru aceste intervenții salvatoare:

„Nu ştiu ce s-a întâmplat, aţi văzut, din statistici, activitatea de donare a scăzut foarte mult. Dramatic spun eu, pentru că 60 de rinichi sau 40 de plămâni puteau salva foarte multe vieţi. Cred că o parte din vină ne aparţine şi nouă, autorităţilor, pentru că, indiferent de scandalurile care au fost şi au fost, trebuie să recunoaştem, ar fi trebuit să nu încetăm a susţine această activitate. Ar fi trebuit să avem mai demult o lege a transplantului, care să spună foarte clar ce trebuie să se întâmple, ar fi trebuit să stimulăm mai mult coordonatorii centrelor judeţene, pentru că am stimulat altceva, financiar vorbesc, şi asta este o problemă.

Echipa de medici care a făcut două transplanturi de plămâni la Spitalul „Sfânta Maria” din Capitală

Ar fi trebuit poate să-l lăudăm mai mult pe doctorul Copcă, pentru că a avut curajul să facă primul transplant pulmonar, sau poate să-l susţinem pentru că eu cred că medicii aşteaptă susţinere, nu neapărat multe laude”, a menţionat Pintea. Mai mult, ministrul a promis că în maximum două luni va reveni în fața lor cu o nouă propunere de lege a transplantului.

Narcis Copcă

Legea românească, ca și legea spaniolă

„Nu vă ascund că ne-am orientat. Ne-am orientat spre legea spaniolă care nouă ni se pare foarte potrivită României, actualului context”, a mai spus Sorina Pintea, luni, la conferinţa de presă organizată de Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) la Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia Zilei Donatorului de Organe.

Nemulțumită de mandatul lui Victor Zota

Sorina Pintea a pus punctul pe i și în cazul fostului președinte al Agenției Națio nale de Transplant (ANT), Victor Zota, proaspăt demis din funcție.

„Personal, mi s-a părut că nu se întâmplă mare lucru acolo. În afară de câţiva oameni, restul nu fac mare lucru, dar, restul nu există. În acest moment, organigrama are 19 posturi vacante, personalul este oricum puţin. E nevoie de o rectificare bugetară, de suplimentare a veniturilor, lucru care nu mi s-a solicitat niciodată. E nevoie de transparenţă, aşa cum ne-o dorim cu toţii, inclusiv eu, dar, din păcate, aplicaţia online nu ne aparţine, nu avem control asupra ei. Astea sunt amănunte care fac ca întregul să nu funcţioneze. Şi mai presus de toate avem nevoie de comunicare cu cei pe care-i coordonăm, cu coordonatorii regionali, cu coordonatorii centrelor judeţene”, a spus ea.

Victor Zota și-a pierdut locul din fruntea uneia dintre cele mai importante instituții ale Ministerului Sănătății și pentru implicarea sa într-un dosar cu trafic de ovule. Aurel Nechita, secretar de stat, a declarat că decizia demiterii lui Zota a fost luată în urma verificărilor privind modul în care a fost acreditată clinica Sabyc, implicată în ancheta privind traficul de ovule. „În toate celelalte cazuri de acreditare a centrelor de transplant există un ordin de ministru, dar la clinica Sabyc, nu”, a subliniat Aurel Nechita. Momentan nu s-a făcut o declarație cu noul numit în funcția de director al ANT.


Tag-uri:
sorina pintea, transplant, ministerul sanatatii, narcis copca, vlad voiculescu, program transplant, transplant romania, transplant plamani


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-633.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-633-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSanatate
În cadrul conferinței dedicate „Zilei donatorului de organe” , la care au participat nume importante din lumea medicală, Sorina Pintea a făcut remarci usturătoare pentru predecesorul ei, pornind de la lipsa de donatori – problemă care ține de educație, de cunoaștere și care nu a fost adresată niciodată pacienților...

Preluat de la EVZ