Așadar, important. În rândurile de mai jos, vom încerca să deslușim mecanismul intim al acestei practici cu ajutorul domnilor Răzvan Theodorescu, președintele Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, și Pavel Șușară, autor, critic și istoric de artă.

Verba volant, scripta manent”. Expresia – rostită cu multe secole în urmă în Senatul roman, pentru a evidenția diferența dintre cuvintele rostite (efemere) și cele scrise (durabile) – a fost absorbită, în timp, fără o percepere conștientă a conotației, de tipul de cetățean care nu se poate abține să nu mâzgălească, scrijelească, cresteze etc. nume sau diferite semne pe suprafața unor obiecte de regulă valoroase și, mai ales, menite să reziste în timp. Își asigură astfel „nemurirea” sau, în orice caz, își semnalează prezența. „Uitați, am trecut și eu pe aici!”

Bine, a se lua în calcul inclusiv declarațiile de amor, pe care autorii le scrijelesc pe corpul copacilor din pădure sau aiurea, pe monumente, fresce etc. Moșii și strămoșii noștri au încercat să amendeze, oral – cum altfel? – , puerilele formulări care în era globalizării arată cam așa: „Leana+Costel=Love”.

Au încercat și așa s-a ivit din colbul istoriei o altă zicătoare: „Numele proștilor pe toate gardurile”. Expresia, înrădăcinată între timp în memoria colectivă, nu i-a tulburat prea mult pe „Leana” și pe „Costel”. Vandalizările au continuat, continuă și probabil vor însoți omenirea până la dispariția ei.

La Casa de nebuni cu vandalii!

Revenind însă la oile noastre, adică la maltratarea cu un obiect ascuțit a Coloanei fără șfârșit, că doar și românii, ca toate popoarele, au idioții lor, să reflectăm la explicațiile academicianului Răzvan Theodorescu: „Un astfel de gest nu ține nici măcar de prostie sau de nesimțire. Nu! Ține de lipsa profundă de educație. Și, aș mai adăuga, de ideea aceasta sinistră – legarea numelui unui «nimeni» de lucrurile deosebite, valoroase, perene.

Din păcate, astfel de barbarisme nu se consumă doar la Târgu-Jiu, ci și în Moldova, de pildă, unde frescele bisericilor sunt mâzgălite de tot felul de indivizi. Și nu de azi, de ieri. Există scrijelituri de acest tip foarte vechi, de o sută de ani. De fapt, aceste nenorociri se întâmplă peste tot în lume”. Răzvan Theodorescu a încheiat, abătut: „Credeam că societatea a progresat… Nici pomeneală. A involuat.

Cei care vadalizează aceste opere n-ar trebui amendați, nici măcar aruncați în închisoare. Ar trebui băgați direct la Casa de nebuni”.


Tag-uri:
fenomenul, vandalizarii, monumente


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-617.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-617-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialCultură
Așadar, important. În rândurile de mai jos, vom încerca să deslușim mecanismul intim al acestei practici cu ajutorul domnilor Răzvan Theodorescu, președintele Secției Arte, Arhitectură și Audiovizual a Academiei Române, și Pavel Șușară, autor, critic și istoric de artă. Verba volant, scripta manent”. Expresia - rostită cu multe secole în...

Preluat de la EVZ