Nu a fost să fie. Am asistat timp de aproape o oră la prezentări și mai ales la partea de răspunsuri la întrebări care au expus un Trump neexperimentat, lăsat la mâna vulpoiului Putin care l-a umilit. Mai mult, în unele momente Trump își băga singur autogoluri, ridiculizând instituțiile statului american de care e responsabil, în calitate de Președinte și șef al Executivului, anunțându-și explicit încrederea, nu rareori admirația, pentru sistemul rus și instituțiile statului rus în detrimentul comunității de informații a propriului său stat.

Un summit care nu trebuia să aibă loc vreodată. Un summit care a însemnat nu numai îngenuncherea Americii mai întâi de către propriul președinte – încă captiv disputelor electorale și problemelor sale juridice de relații vinovate ale sale și ale echipei sale de campanie cu Rusia lui Putin – dar mai ales o pradă ușoară pentru Putin, care nu a avut nici o provocare, în nici un moment. Mai grav, Donald Trump a reprezentat la Helsinki Lumea Liberă, Lumea Occidentală, fiindu-i greu președintelui american să scape de admirația sa secretă, alteori explicită, față de Vladimir Putin ca personaj care este chintesența opusului lumii pe care o reprezintă președintele american într-o asemenea întâlnire..

Dacă e să luăm în considerație doar temele prezentate de cei doi președinți, ar trebui să ne înfiorăm de modul în care arată lumea de azi, după summitul Putin-Trump. Pusă la mezat, jucată la zaruri, împărțită pe baza unor interese directe(sau a lipsei intereselor) celor doi mari. Ca-n fabula lui Alexandrescu, avem egalitatea, dar nu pentru căței. Fundamentele relațiilor internaționale s-au reformatat peste noapte prin înclinațiile personale ale Președintelui American. Firește că limitele puterii sale, de președinte într-un stat democratic, fac ca încederea să dăinuie în establishmentul american, în instituțiile SUA, în capacitatea de gestiune a marilor teme de către marea națiune americană, care va supraviețui, cu certitudine, și lui Donald Trump.

Președintele american a fost departe de a-și respecta blazonul și pe cel al predecesorilor săi. Vestea bună este că nu am avut de a face cu un moment mai contondent. Vă imaginați ce s-ar fi întâmplat dacă Trump și Putin s-ar fi certat, ceva nu i-ar fi plăcut Președintelui american, care pleca după 20 minute din întâlnirea cu Putin. Deci nu vom avea război. Însă nu știu dacă noul tip de relație ruso-americană, anunțată de întâlnire de la Helsinki, este de bun augur pentru România, români sau partea noastră de lume.


Tag-uri:
trump, putin, intalnire trump putin, trump putin, sua, rusia, sua rusia, donald trump, vladimir putin


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-620.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-620-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Nu a fost să fie. Am asistat timp de aproape o oră la prezentări și mai ales la partea de răspunsuri la întrebări care au expus un Trump neexperimentat, lăsat la mâna vulpoiului Putin care l-a umilit. Mai mult, în unele momente Trump își băga singur autogoluri, ridiculizând instituțiile...

Preluat de la EVZ