Firma perdantă, însă, a dat statul în judecată. Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a decis, defi nitiv și irevocabil, că achiziția s-a făcut corect, așa că imunizarea copiilor români va fi asigurată pentru patru ani. Acest contract este o premieră națională.

De câțiva ani încoace, aproape că nu e lună să nu aflăm că sunt probleme cu aprovizionarea cu câte un vaccin inclus în mărețul Plan Național de Imunizare (PNI).

Pe lângă asta, proiectul Legii vaccinării, cel în baza căruia s-ar putea asigura continuitatea acestui PNI, început la sfârșitul anului 2015 și finalizat abia în vara lui 2017, zace acum în Parlament, din noiembrie anul trecut, în sertarele a trei comisii din Camera Deputaților.

Rezultatele inconștienței politice se văd în datele furnizate săptămânal de Institutul Național de Sănătate Publică, cel care, prin Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile centralizează toate efectele nefaste ale lipsei prevenției în România.

Efectele nefaste ale negijenței

Doar la rujeolă, boală transmisibilă, dar prevenibilă prin vaccinare, în doi ani de la izbucnirea epidemiei, am înregistrat 59 de decese și 14.596 de cazuri. Se adaugă acestora o statistică alarmantă legată de bolile provocate de pneumococi: România înregistrează cea mai mare rată a mortalității infantile în rândul statelor Uniunii Europene, din cauza infecțiilor pneumococice – 9,1/1.000 nou născuți, față de media europeană de 4,1/1.000. Adică mai mult decât dublu!

În cazul rujeolei, lipsa periodică a vaccinurilor (rezolvată între timp) s-a datorat întârzirilor cu care România comanda vaccinul, dar și problemelor de producție. La vaccinul pneumococic situația a fost și mai gravă, întrucât patru ani la rând, țara noastră nu s-a grăbit să administreze copiiilor români vaccinul care poate salva atâtea vieți.

Teoretic, vaccinul pneumococic a fost introdus în Planul Național de Imunizare (PNI) din 2013, pe vremea când ministru al Sănătății era Eugen Nicolaescu. Potrivit PNI, vaccinul trebuia administrat copiiilor în trei tranșe: prima doză la vârsta de 2 luni, cea de-a doua la 4 luni, urmate de o doză de rapel la vârsta de 11 luni, toate dozele administrate în cabinetul medicului de familie.

În tabelul din PNI, însă, în dreptul vaccinului pneumococic, de la început, din 2013, și până la jumătatea lui 2017, a existat o steluță, a cărei explicație era scrisă cu litere mici la finalul documentului: „va fi introdus în calendarul de vaccinări în funcție de fondurile disponibile”.

4 miniștri n-au găsit bani pentru el

După Nicolaescu, șefi la Ministerul Sănătății au fost, în ordine, Nicolae Bănicioiu (până în octombrie 2015), Patriciu Achimaș-Cadariu (până în mai 2016) și Vlad Voiculescu (până la sfârșitul lui 2016). Ei n-au găsit bani ca să-l cumpere.

„Minunea” s-a produs însă abia în 17 august 2017, când Florian Bodog, ministrul Sănătății la acea dată, anunța oficial că a semnat un contract de 4 ani pentru vaccinul pneumococic – în premieră națională – prin procedura de atribuire directă, sub umbrela Legii nr. 98/2016, care permite astfel de achiziții.

El a avut de ales între doar două variante de vaccin complet diferite una de alta, existente pe piață: Prevenar 13, produs de Pfizer, care are 13 valențe și poate fi administrat, conform documentației europene, pentru „imunizarea activă (…) la sugari, copii şi adolescenţi cu vârsta între 6 săptămâni şi 17 ani”, dar și „la adulţi cu vârsta egală sau mai mare de 18 ani şi la vârstnici” și Synflorixm, produs de GlaxoSmithKline (GSK), care are 10 valențe și poate fi administrat (conform documentației europene) „începând cu vârsta de 6 săptămâni şi până la împlinirea vârstei de 5 ani”.

Cât pe ce să se oprească

Dintre cele două oferte, Florian Bodog a ales vaccinul cu 13 valențe. „Ministerul Sănătății a achiziționat peste 477.000 de doze de vaccin pneumococic, cantitate care acoperă necesarul pentru acest an și pentru primele luni ale anului 2018”, anunța, la momentul respectiv, pe blogul său, Florian Bodog. Iar prima tranșă de 144.000 de doze a ajuns rapid la cabinete.

Numai că, proaspăt începută, campania de vaccinare era cât pe ce să fie blocată din cauza unor procese. A continuat în ciuda acțiunilor legale, pentru că deja o primă tranșă de vaccinuri fusese livrată către medicii de familie, dar timp de un an totul s-a aflat sub semnul întrebării.

Și asta pentru că firma perdantă – GlaxoSmithKline – a atacat pe toate căile atribuirea contractului. În primă etapă, GSK a făcut contestație la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, care-i i-a respins, însă, cererea, notând că „din actele cauzei nu se desprinde concluzia că ministerul achizitor ar acționa cu reacredință, pentru a denatura concurența sau pentru a discrimina produsul vaccinal Synflorix, vaccin care nu este identic cu vaccinul Prevenar 13”.

GSK a mers, apoi, mai departe, și a dat Ministerul Sănătății în judecată. Pe 2 octombrie, Curtea de Apel București se pronunța: admite, în parte, contestaţia GSK, anulând procedura de atribuire a contractului pentru vaccin pneumococic! Momentul în care riscul ca imunizarea anti-pneumococică să se oprească devenea real.

Într-un răspuns oferit în exclusivitate EVZ la acea dată, reprezetanții GSK își justificau demersul susținând că „Din punct de vedere al sănătății publice, în situația în care sunt disponibile mai multe vaccinuri, considerăm că este de o importanță crucială încurajarea unei competiții sănătoase directe și transparente între produsele existente, având un impact pozitiv direct asupra bugetului public”.

Decizia instanței: Procedura e corectă!


Tag-uri:
vaccin, vaccinare


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-547.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/07/button-share-547-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSanatate
Firma perdantă, însă, a dat statul în judecată. Săptămâna trecută, Curtea de Apel București a decis, defi nitiv și irevocabil, că achiziția s-a făcut corect, așa că imunizarea copiilor români va fi asigurată pentru patru ani. Acest contract este o premieră națională. De câțiva ani încoace, aproape că nu e...

Preluat de la EVZ