Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, joi, trei atenționări Cod portocaliu de inundații pentru râuri din județele Alba, Harghita, Bistrița-Năsăud și Cluj și mai multe atenționări Cod galben pentru râuri din județele Brașov, Covasna, Buzău, Harghita, Mureș, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Maramureș, Sălaj, Suceava și Neamț.

Potrivit hidrologilor, până la ora 21:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale și creșteri importante de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de inundație pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții de dreapta ai Arieșului aferenți sectorului aval confluență cu râul Neagra – amonte confluență cu râul Valea Muscanilor, Galdița (afluent al râului Galda), Ighiu și Țelna (afluenți ai râului Ampoi), județul Alba.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Arieșul Mic – bazin inferior și Ștefanca, avertizează INHGA.

Până la ora 22:00, Cod portocaliu de inundații este instituit pe râurile din bazinele hidrografice: afluenții de dreapta ai Târnavei Mari – aferenți sectorului aval confluență cu râul Brădești – amonte confluență cu râul Feernic, Feernic – bazin mijlociu, județul Harghita. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Cireșeni.

Până la ora 23:00, este Cod portocaliu și pe râurile din bazinul hidrografic: Apatiul (afluent al râului Meleș), afluenții de stânga ai Someșului Mic aferenți sectorului – aval confluență cu râul Fizeș, județele Bistrița-Năsăud și Cluj. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri din bazinul hidrografic Apatiul – bazin superior și mijlociu.

Coduri galbene au fost instituite în următoarele ore pe râuri județele Brașov, Covasna, Buzău, Harghita, Mureș, Sibiu, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Maramureș, Sălaj, Suceava și Neamț.

Până la ora 24:00, ca urmare a precipitațiilor înregistrate, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Someșul Mare – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Sălăuța, Someșul Mic – bazin inferior aval S.H. Apahida, Someș – afluenții aferenți sectorului amonte confluență cu râul Agrij, județele Bistrița-Năsăud, Cluj, Sălaj, Maramureș. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Meleș.

Până la ora 23:00, inundații se pot produce pe râurile mici din bazinele hidrografice: Suha Mare – bazin superior, Râșca – bazin superior, Neamț – bazin superior, afluenții Bistriței aferenți sectorului aval S.H. Broșteni – amonte acumularea Izvorul Muntelui, județele Suceava, Harghita și Neamț. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice Fărcașa – bazin superior și Neamț – bazin superior.

Până la miezul nopții este Cod galben pe râurile mici din bazinul hidrografic Iza – bazin inferior aval S.H. Strâmtura, județul Maramureș, și pe râurile mici din bazinele hidrografice: afluenții Mureșului aferenți sectorului – aval S.H. Gălăoaia – amonte confluență cu Arieș, Târnava Mică și Târnava Mare, județele Harghita, Mureș, Brașov, Sibiu, Bistrița Năsăud, Cluj și Alba. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Târnava Mare – amonte S.H. Vânători.

Până la ora 22:00, inundații sunt anunțate pe râurile mici din bazinul hidrografic afluenții Buzăului aferenți sectorului – amonte S.H. Nehoiu, județele Brașov, Covasna, Buzău.

“Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Bâsca – bazin inferior”, spun hidrologii.

De asemenea, până vineri la ora 02:00, inundații se pot produce pe râurile mici din bazinele hidrografice: Moldova – bazin superior amonte confluență cu râul Humor, Suceava – amonte confluență cu râul Soloneț, județul Suceava. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Moldova – sector aferent S.H. Fundu Moldovei. 

rootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv