Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis, sâmbătă, o avertizare cod portocaliu de inundații pentru râuri din șapte județe, care va intra în vigoare duminică, la ora 18. Totodată, râuri din 20 de județe se află sub cod galben de inundații.

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA), avertizarea cod portocaliu intră în vigoare duminică la ora 18.00 și expiră luni la ora 14.00.

Sunt vizate bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Tur, Lӑpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), Crișul Repede – bazin superior (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județele Bihor și Arad), Crișul Alb – bazin superior și afluenți bazin mijlociu (județele Hunedoara și Arad).

De asemenea, de duminică, de la ora 16.00, până luni la ora 24.00 este cod galben de inundații în bazinele hidrografice din 20 de județe.

Sunt sub atenționare râurile din bazinele hidrografice Iza, Tur, Lӑpuș (județele Maramureș și Satu Mare), Crasna (județele Sӑlaj și Satu Mare), Someșul Mic – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Crișul Repede (județele Cluj și Bihor), Crișul Negru (județele Bihor și Arad), Mureș – bazin superior amonte confluență Arieș (județele Harghita, Mureș și Bistrița Năsăud), Târnava Mică – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, Târnava Mare – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Harghita, Mureș, Sibiu și Alba), Olt (județele Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Gorj, Argeș și Olt), Argeș – bazin superior (județele Argeș și Dâmbovița), Ialomița – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Dâmbovița și Prahova), Buzău – bazin superior (județele Brașov, Covasna și Buzău).

Cod galben va fi și pe râurile din bazinele hidrografice Călmățui – bazin inferior (județul Teleorman), Neajlov – bazin inferior (județele Teleorman și Giurgiu), Sabar (județele Argeș, Dâmbovița, Ilfov și Giurgiu), fenomenele urmând să se manifeste de duminică, de la ora 16.00 pânnă luni la ora 12.00.

De duinică de la ora 22.00 până luni la ora 24:00 codul galben se va manifesta pe râurile din bazinele hidrografice Vișeu (județul Maramureș), Someșul Mare (județul Bistrița Năsăud), afluenții mici ai Someșului aferenți sectorului aval S.H. Dej (județele Cluj, Sălaj, Maramureș și Satu Mare), Barcău (județele Sălaj și Bihor), Crișul Alb (județele Hunedoara și Arad), afluenții Mureșului aval confluență Arieș (județele Alba, Hunedoara și Arad), Bega Veche, Bega (județul Timiș), Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera, Cerna (județele Caraș Severin și Timiș).

De asemenea, de duminică de ora 06.00 până luni la ora 24.00 va i cod galben de inundații pe râurile din bazinele hidrografice Jiu – bazin superior amonte S.H. Sadu (județele Hunedoara și Gorj), Jiu – sector S.H. Filiași-S.H. Podari (județele Gorj și Dolj), Jiu – afluenți bazin mijlociu și inferior (județele Gorj, Mehedinți și Dolj), iar de duminică de la ora 18.00 până luni la ora 24.00 pot apărea inundații pe râurile din bazinele hidrografice Tisa – sector S.H. Valea Vișeului – S.H. Sighetu Marmației (județul Maramureș), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costești (județul Botoșani).

Pot apărea, în aceste intervale, scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menționate, cu depășiri ale cotelor de apărare.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/pericol-de-inundatii-coduri-portocaliu-si-galben-emise-pentru-jumatate-de-tara-47766.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/pericol-de-inundatii-coduri-portocaliu-si-galben-emise-pentru-jumatate-de-tara-47766-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv