E-LIQUID, substanţele care sunt vaporizate în ţigările electronice, n-ar fi toate la fel, în termeni de toxicitate. Afirmaţia vine de la un studiu american condus de University of North Carolina Health Care, care a demonstrat cum unele ingrediente – în mod special unele arome – conţinute în lichidele E-Cig pot fi mai puţin sănătoase decât altele. Cercetarea a fost publicată pe Plos Biology.

Ce se află în E-CIG?

Ţigara electronică e considerată mai puţin dăunătoare decât cea tradiţională, fiindcă nu intervine combustia tutunului. Lichidul este constituit din glicol propilenic, glicerină vegetală, o cantitate mică de niciotină, dar nu conţin nici tutun, nici gudron. Câteodată, însă, sunt adăugaţi aditivi chimici care oferă o aromă deosebită.

Există mai mult de 7.700 de arome dintre care doar unele – explică autorii studiului – au fost testate din punct de vedere al toxicităţii. Un exemplu de compus aromatic printre cele mai vândute în SUA este ”Candy Corn”, sau ”Chocolate Fudge”, dar lista e foarte lungă. Pretutindeni în lume găsim o adevărată fantezie, de la aroma de cartofi prăjiţi, până la aroma de pizza sau de busuioc.

Studiul

Pentru a testa nocivitatea acestor molecule, cercetătorii au observat efectul lor asupra creşterii celulelor umane. Cu cât erau blocate mai mult, cu atât mai mare era toxicitatea lichidelor folosite. S-a mers cu analizele până la ghicirea cu precizie care moleculă conţinută în lichid e cea mai periculoasă.

”Am observat că ingredientele care compun E-liquid sunt extrem de diferite între ele – a explicat Robert Tarran, cercetătorul în biologie celulară şi fiziologie – şi că unele sunt mai toxice decât nicotina însăşi sau decât ingredientele de bază ale unei ţigări electronice : glicolul propilenic şi glicerina vegetală”.

Vanilia şi scorţişoara sub observaţie

Sub “refelctoarele” oamenilor de ştiinţă se află mai înainte de toate două elemente: compuşii aromatici care au oprit creşterea celulară sunt vanilia (molecula care conferă vaniliei parfumul său plăcut) şi aldehida cinamică (găsită în uleiul de scorţişoară), un lichid de culoare galbenă. Cu cât mai mare era concentraţia lor, cu atât mai toxice sunt rezultatele cercetării lichidelor. Efectul acestor doi compuşi rămânea acelaşi asupra diferitelor tipuri de celule, ca acelea ale plămânilor şi ale căilor respiratorii, chiar dacă celulele nu erau expuse direct la lichidele respective, ci vaporilor. Trebuie spus că cercetarea a fost completă şi sistematică şi ea va continua pentru a demonstra nocivitatea ţigărilor electronice mai ales asupra adolescenţilor şi femeilor pasibili la contactarea de tumori toracice.

Tag-uri:
ţigările, electronice, vanilie, scorţişoară, periculoase, studiu


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1699.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1699-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSanatate
E-LIQUID, substanţele care sunt vaporizate în ţigările electronice, n-ar fi toate la fel, în termeni de toxicitate. Afirmaţia vine de la un studiu american condus de University of North Carolina Health Care, care a demonstrat cum unele ingrediente - în mod special unele arome - conţinute în lichidele E-Cig...

Preluat de la EVZ