„Ca să fie foarte clar, statutul PNL prevede ca orice persoană trimisă în judecată să nu mai deţină funcţii de conducere şi să nu mai poată candida”, a declarat aceasta, spre deosebire de inițiativa USR care vorbește de condamnați definitiv.

Turcan a adăugat că deja există în Parlament două iniţiative liberale pentru „curăţarea” clasei politice. „În Parlamentul României am iniţiat două legi, care aşteaptă votul – una, orice persoană condamnată să nu mai poată candida la Preşedinţia României şi orice persoană condamnată să nu mai poată candida la Parlament. Îi chem pe toţi să voteze aceste două proiecte de lege, aşa cum chem orice român de bună credinţă să susţină printr-o presiune în spaţiul public, ca politica să se cureţe. PNL şi-a propus lucrul acesta, de câţiva ani de zile”, a spus ea.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat joi că din perspectivă juridică, orice iniţiativă cetăţenească – una de tipul celei prin care se doreşte implementarea regulii ‘Fără penali în funcţii publice’ – este egală, ca forţă, cu o iniţiativă legislativă a unui parlamentar sau cu un proiect de lege depus de Guvernul României.

Inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”, pentru modificarea Constituției, a fost publicată pe 22 martie în Monitorul Oficial.

Demersul aparție USR, dorința partidului fiind ca persoanele condamnate penal să nu mai poată fi alese în administraţia locală, în Parlament sau în funcţia de preşedinte al României.

Textul pe care USR vrea să îl introducă în Constituţie este:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi prin hotărâri judecătoreşti definitive la pedeapsa închisorii pentru in fracţiuni săvârşite cu intenţie”.

Preşedintele USR, deputatul Dan Barna, a anunţat că sâmbătă, la Sibiu, începe strângerea de semnături pentru iniţiativa “Fără penali în funcţii publice”. Demersul USR este susţinut şi de Forumul Democrat al Germanilor din România, formațiune pe care a condus-o președintele Klaus Iohannis.

”Este o iniţiativă cetăţenească pornită de Uniunea Salvaţi România, alături de Forumul Democrat al Germanilor din România şi Rezistenţa.Pe data de 31 (n.r. – martie), sâmbătă, vom fi cu toţii în stradă, avem modele de liste de semnături şi din acest moment, timp de şase luni, invităm cetăţenii României să semneze această iniţiativă. Ne dorim ca România să nu mai trebuiască să trăiască ceea ce s-a întâmplat în ultimul an, în care tema a fost justiţia, pentru că era o temă personală a domnului Liviu Dragnea şi a câtorva domni dimprejurul său”, a zis acesta.

Inițiativa are nevoie de minim 500.000 de semnături pentru a se declanșa referendumul de modificare a Constituției.

Tag-uri:
penali, pnl, usr, turcan, barna, functii, publice, constitutiei, legi, lege, referendum, modificare, revizuire, senat, camera deputatilor, semnaturi


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1702.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1702-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
„Ca să fie foarte clar, statutul PNL prevede ca orice persoană trimisă în judecată să nu mai deţină funcţii de conducere şi să nu mai poată candida', a declarat aceasta, spre deosebire de inițiativa USR care vorbește de condamnați definitiv. Turcan a adăugat că deja există în Parlament două iniţiative...

Preluat de la EVZ