S-au scris nenumărate rânduri despre Nichita Stănescu, s-au rememorat, reîncălzit și reafirmat întâmplări care, de la an la an, devin nu doar mai vechi, ci și mai prețioase. Povestea de astăzi, însă, este, prin delicatețea ei, de o frumusețe tulburătoare. Dragostea Dorei, ultima soție a poetului, i-a adus lui Nichita nu doar o altă căsătorie și un timp de efervescență creatoare, ci și un copil.

În adevăratul sens al cuvântului, pentru că Nichita, după ce o ia de nevastă pe Todorița (Dora) Tărîță, în vara anului 1982, la scurt timp o înfiază pe Mirela, sora mai mică a Dorei.

„A ținut să aibă un urmaș”

„Este adevărat, Nichita a ținut să aibă un urmaș, așa că a adoptat-o pe Mirela. Ea este, acum, moștenitoarea fostului meu prieten”, ne-a confirmat distinsul critic literar Eugen Simion, coleg de clasă, la liceu, în Ploiești, cu Nichita Stănescu. Prezență discretă, Mirela, căsătorită cu poetul Lucian Vasilescu, locuiește în București.

Un venezuelean o fotografi ază pe Mirela

Acest crâmpei din viața lui Nichita, rămas multă vreme învăluit în mister, a generat o istorioară la fel de interesantă: povestea unei fotografii rare în care adolescenta Mirela, aflată în apartamentul din Piața Amzei, în 1982, împreună cu Nichita, tatăl, și Dora, soră și mamă, apare în toată splendoarea ei.

Instantaneul foto a fost realizat de Alfredo Padrón, un venezuelean aflat, în acea perioadă, la studii în România. L-am găsit pe Alfredo, care, amabil, ne-a permis să publicăm fotografia în care apare Mirela. Mai mult, ne-o oferit și amănunte legate de acele momente unice: „Era vremea studenției la IATC și, în cadrul lucrării de diplomă, am ajuns la Nichita acasă, împreună cu Guzina Branislav. Eram operator și, în pauzele dintre filmări, le-am fotografiat atât pe Dora, soția poetului, cât și pe Mirela, sora mai mică a acesteia. Și cu Nichita am tras câteva cadre”, ne-a declarat Alfredo Padrón.

Bucurie scurtă

Nichita s-a bucurat însă prea puțin de atmosfera vieții în familie, alături de Dora și Mirela. În iarna anului 1983, la doar un an de la căsătorie, autorul „Necuvintelor” se stingea din viață, în urma unei crize hepatice. Dora s-a refugiat apoi la Paris, unde s-a și recăsătorit cu un sculptor celebru.

Tag-uri:
nichita, stanescu


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/57c8da2d-a83c-4f49-927f-2ad4592b13d5.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/57c8da2d-a83c-4f49-927f-2ad4592b13d5-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
S-au scris nenumărate rânduri despre Nichita Stănescu, s-au rememorat, reîncălzit și reafirmat întâmplări care, de la an la an, devin nu doar mai vechi, ci și mai prețioase. Povestea de astăzi, însă, este, prin delicatețea ei, de o frumusețe tulburătoare. Dragostea Dorei, ultima soție a poetului, i-a adus lui...

Preluat de la EVZ