Purtând un număr care, involuntar, ne amintește de celebra unitate de informații a Ministerului de Interne – 215, „Doi ș-un sfert” – Hotărârea de Guvern semnată de cabinetul premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în anul 2012, se referă la Strategia Națională Anticorupție (SNA) pentru perioada 2012-2015.

Acestă Strategie, legiferată și de Parlament, avea ca model mecanismele europene de prevenire și de luptă împotriva corupției. România era apăsată de monitorizarea MCV și de criticile care veneau de la Bruxelles cu privire la proasta funcționare a sistemului judiciar.

SNA a preluat domeniile identificate ca priorități la nivelul Uniunii Europene în comunicarea anticorupție a Comisiei Europene: ”recuperarea bunurilor şi resurselor financiare provenite din infracţiuni, protecţia avertizorilor de integritate, achiziţiile publice, prevenirea şi combaterea corupţiei politice şi din sectorul privat, protecţia intereselor financiare ale UE”, se arată într-un raport al Ministerului de Justiție din 2012.

Hotărârea de Guvern nr 215 din 20 martie 2012 poartă semnătura întregului cabinet Mihai Răzvan Ungureanu. Am vrut să aflăm care a fost viitorul primilor bărbați ai țării care au implementat Strategia Anticorupție în România. Surpriză! Majoritatea dintre ei a avut de-a face, ulterior, cu DNA sau cu acuzații de corupție.

Mihai Răzvan Ungureanu. Și-a pierdut funcția după aproape trei luni de la numirea de către președintele Traian Băsescu, în urma unei moțiuni de cenzură a USL. După plecarea din Guvern, s-a aflat în mijlocul unui scandal privind cheltuielile excentrice de protocol, de la achiziții de carne de vită kobe la o gamă de unguente.

Cătălin Predoiu. După pierderea portofoliului de ministru de Justiție nu a mai fost cooptat în nicio funcție publică, retrăgându-se în avocatură. A reușit să fie ales pe listele PNL, iar în momentul de față e parlamentar. Cel mai mare ghinion l-a avut atunci când a declarat că nu-l cunoaște prea bine pe brokerul Cristian Sima, iar acesta a dat publicității fotografii cu Predoiu la el acasă, după un chef.

Gabriel Berca. Fostul ministru al Internelor a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, într-un dosar instrumentat de DNA.

Răzvan Mustea-Şerban. Numele fostului deputat PDL de Focşani şi fost ministru al Comunicaţiilor în Guvernul MRU apare în referatul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, într-unul dintre dosarele Elenei Udrea, în urma unui denunț. În anul 2014 a divorțat.

Lucian Nicolae Bode. În 2017, fostul ministru al Economiei a fost audiat la DNA în dosarul referitor la campania electorala din anul 2012. Era atunci membru în Biroul Permanent al PDL.

Dezsi Attila. Premierul Ponta l-a transferat la Consiliul Concurenței. A avut mai multe procese, unul legat de retrocedarea unei păduri, din vremea în care era subprefect de Hunedoara. Un alt mare scandal, definitivat în justiție, în care a fost acuzat Dezsi Attila avea ca obiect amplasarea unui obelisc unguresc într-o piațetă din Deva.

Gabriel Oprea. Fostul ministru de interne este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu privind folosirea nelegală a coloanei oficiale, dosar deschis după moartea poliţistului Bogdan Gigină, în seara de 20 octombrie 2015. Oprea a mai fost anchetat de DNA, în 2016, într-un dosar privind achizițiile făcute de DIPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, iar dosarul se află pe rol la Înalta Curte. În 2017, fostul ministru și lider al UNPR s-a ales cu o altă plângere penală, din partea fostului său asociat într-o firmă.

Tag-uri:
guvern, hotarare, ungureanu, basescu, hotararea 215


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1672.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1672-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Purtând un număr care, involuntar, ne amintește de celebra unitate de informații a Ministerului de Interne – 215, „Doi ș-un sfert” – Hotărârea de Guvern semnată de cabinetul premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în anul 2012, se referă la Strategia Națională Anticorupție (SNA) pentru perioada 2012-2015. Acestă Strategie, legiferată și de...

Preluat de la EVZ