Corpul de Control al Guvernului a fost trimis, în urmă cu două zile, la Nuclearelectrica după ce, duminică dimineață, Reactorul 1 a fost oprit, controlat, pentru 48 de ore, din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces și după ce, în seara aceleași zile, puterea Reactorului 2 a fost redusă la 55% pentru înlocuirea unui rulment la motorul unei pompe de condensare, din partea clasică a centralei. Surse apropiate Nuclearelectrica spun că o persoană din sistem, din exces de zel, în loc să anunțe avaria, conform regulamentului, din dispecerat, a sunat direct la guvern, deși asemenea “defecțiuni minore” au mai avut loc. “Reactorul funcționează 24 de ore din 24, iar rulmentul, deși e de cea mai bună calitate, se uzează și el”.

Specialiștii centralei au înlocuit rapid rulmentul și, până luni dimineață, Unitatea 2 a atins din nou puterea nominală. Reconectarea Reactorului 1 la Sistemul Energetic Național a avut loc, marți, în prima zi a controlului de la Guvern. Iar astăzi, în a treia zi de control, Unitatea 2 a Centralei Nucleare Cernavoda s-a deconectat automat de la Sistemul Energetic National din cauza unei defecțiuni la partea electrică, aceeași “excitație” la generator care a apărut și în alte situații.“S-a exagerat cu Corpul de Control. Au mai fost asemenea incidente, fiind avarii minore, pe partea clasică, nu pe partea nucleară. Specialiștii nu știu cum să mai lucreze mai repede și mai corect. Presiunea Corpului de Control le mai lipsea. Trebuia să aștepte ca totul să fie în funcțiune și abia apoi, dacă e cazul, să vadă dacă cineva a greșit, sau nu”.

Anul trecut, în contextul unui scandal iscat de un politician care a acuzat CNE Cernavodă că a oprit forțat Unitatea 2, Nuclearelectrica a reacționat, explicând că există o diferență clară între opririle controlate și anunțate de companie și opririle care apar ca urmare a declanșării automate a reactorului care conduce implicit la desincronizarea acestuia de la Sistemul Energetic Național. “Acestea din urmă, pot fi comunicate de companie doar ulterior producerii, nu anticipat”. Societatea Națională Nuclearelectrica a cerut, atunci, “respectarea statutului de entitate economică, integral responsabilă de gestionarea activităților nucleare aferente operării în condiții de securitate nucleară a celor doua reactoare”.

Tag-uri:
Centrala Nucleară, Cernavodă, Corp Control, avarie, reactor, premier


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1659.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1659-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialEconomie
Corpul de Control al Guvernului a fost trimis, în urmă cu două zile, la Nuclearelectrica după ce, duminică dimineață, Reactorul 1 a fost oprit, controlat, pentru 48 de ore, din cauza unui defect la unul dintre sistemele de proces și după ce, în seara aceleași zile, puterea Reactorului 2...

Preluat de la EVZ