Audierea lui Coldea va avea loc cu trei zile înainte de Paște, de la ora 11.00, în Joia Mare. Pe agenda parlamentarilor se află subiectul presupusei sume de 500.000 euro pe care Florian Coldea i-ar fi cerut-o omului de afaceri Dorin Cocoș pentru finanțarea unei televiziuni, așa cum au relatat public atât fosta soție a lui Cocoș, Elena Udrea, dar și omul de afaceri Elan Schwartzenberg.

O altă temă la audierea lui Coldea este mărturia fondatorului PRO TV, Adrian Sârbu, care a relatat în comisia parlamentară de control a SRI că a fost martor când Florian Coldea a spus că „are soluţie pentru Dan Voiculescu”, înainte să se pronunţe instanţa.

Legăturile ascunse

Comisia parlamentară de control a SRI va mai cere informații detaliate despre petrecerile private organizate în vilele SRI în prezența mai multor politicieni, angajați ai serviciilor secrete, magistrați, angajați din poliție și armată.

Fostul director SRI, George Maior, a confirmat că aceste întâlniri aveau loc cu ocazia zilei SRI, a Zilei Naționale a României, dar și cu ocazia onomasticilor și zilelor de naștere ale sale și ale lui Coldea.

La petrecerile private au participat, a relatat Maior în comisia SRI, printre alții, Victor Ponta, Liviu Dragnea, Laura Codruța Kovesi, Livia Stanciu.

DNA și ANI

Relația lui Florian Coldea cu DNA, cu procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, precum și relația serviciului secret cu Agenția Națională de Integritate (ANI) și fostul director al acesteia, Horia Georgescu, sunt și ele pe ordinea de zi a audierii lui Coldea, după ce președintele Klaus Iohannis și directorul SRI Eduard Hellvig au fost declarați incompatibili de ANI, pe vremea când primul era primar al Sibiului și al doilea era ministru al Dezvoltării, în urma unor note venite de la SRI.

Povestea „interlocutorilor” politici care au făcut potecă la serviciul secret

Unul dintre subiectele controversate de la audierea de joia viitoare se referă la numele politicienilor de top ai României cu care discutau oficialii SRI. Subiectul a fost atins la prima audiere a lui Coldea, pe 13 martie.

După aproape opt ore de audieri, Florian Coldea a citit, de pe foi A4, o declarație de presă redactată la un calculator, în care a afirmat că a explicat „în detaliu”, în cadrul audierii, cum relaționa SRI cu mai multe „categorii” de „interlocutori”, în cadrul unor întâlniri formale și informale.

„Am explicat în detaliu care sunt procedurile și modul de relaționare cu toate aceste categorii de interlocutori, cu care conducerea instituției a interacționat, atât formal dar și informal, însă doar în spiritul legii și al regulamentelor militare”, a spus Coldea.

Informări

Fostul număr 2 din ierarhia SRI nu a mai intrat în detalii, dar mai multe informații a oferit președintele Comisiei parlamentare. Potrivit lui Claudiu Manda, Coldea a relatat că au avut loc „informări” în cadrul unor întâlniri cu politicieni.

„A fost întrebat de relația domniei sale cu partidele politice, dacă a sprijinit un anumit partid politic sau altul, dacă a sprijinit persoane în conducerea unui partid politic care să ajungă, să acceadă la o funcție. A negat această implicare. A spus doar că, în contextul în care poate că a avut informări cu lideri politici, dar întâlnirile erau în calitatea lor de beneficiari legali ai SRI, adică aveau funcție de ministru, a zis că toate întâlnirile au fost inclusiv în prezența directorului civil al SRI, și anume dlui Maior. Când a fost întrebat despre vreo anumită persoană, a spus un punct de vedere fără să impună acest lucru”, a povestit Claudiu Manda.

Sursele voluntare

După audierea lui Coldea, unul din membrii comisiei de control a serviciului secret, deputatul USR Daniel Stanciu-Viziteu, a trimis un comunicat de presă în care a relatat un episod pe care Claudiu Manda și Florian Coldea nu l-au menționat.

„Florian Coldea a declarat ieri în cadrul audierilor din Comisia de control a SRI că au existat politicieni care se declarau voluntari să ofere informații și solicitau pentru acest lucru întâlniri cu conducerea Serviciului Român de Informații. În acest context l-am întrebat pe Florian Coldea dacă unul dintre acești politicieni voluntari era și Liviu Dragnea (președintele PSD, n.red.), însă am primit răspunsul clasic pe care îl oferă serviciul în momentul în care nu poate comenta sau dezvălui o informație, și anume celebrul „nici nu confirm, nici nu infirm”.

Menționez că în alte situații, ofițeri ai SRI sau conducerea serviciului au respins ferm alegațiile pe care leau considerat neadevărate”, a relatat acesta.

Tag-uri:
sri, coldea, dragnea, psd, manda, maior


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/06-07-stanciu-lucian-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/06-07-stanciu-lucian-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialPolitica
Audierea lui Coldea va avea loc cu trei zile înainte de Paște, de la ora 11.00, în Joia Mare. Pe agenda parlamentarilor se află subiectul presupusei sume de 500.000 euro pe care Florian Coldea i-ar fi cerut-o omului de afaceri Dorin Cocoș pentru finanțarea unei televiziuni, așa cum au...

Preluat de la EVZ