Austria este pregătită să medieze conflictul diplomatic între Rusia și Occident, generat în urma atacului cu o substanță neurotoxică asupra unui fost spion rus în orașul englez Salisbury, a anunțat ministrul austriac de Externe, Karin Kneissl, relatează site-ul agenției Sputnik.

Austria a refuzat să expulzeze diplomați ruși, argumentând că vrea menținerea neutralității și a canalelor de dialog.

“Suntem un partener pentru toate părțile implicate. Dacă ni se va cere să mediem, atunci vom acționa cu siguranță. Am spus încă de luni că Austria nu va expulza diplomații ruși, deoarece în situații critice este extrem de important să se mențină canalele de dialog. Acționăm în baza experienței anterioare și am fost întotdeauna atenți în ceea ce privește expulzarea unor diplomați”, a spus Kneissl.

Șefa diplomației de la Viena a precizat că o eventuală decizie de sancționare în cazul Skripal va putea fi luată abia după prezentarea unor dovezi concrete și după o investigație amănunțită.

“Dacă dovezile vor arăta că în acest caz otrăvirea lui Serghei Skripal poate fi atribuită Rusiei sau dacă a fost transmis un astfel de ordin, atunci ar putea fi dezvoltat un mecanism pentru acțiuni multilaterale împotriva Rusiei în baza Convenției privind Interzicerea Armelor Chimice. Acestea fiind spuse, acțiunile bilaterale din partea noastră sunt în afara agendei, excludem varianta [expulzării diplomaților ruși]”, a mai spus Karin Kneissl.

SUA, Canada, Australia și 17 state membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomați ruși ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie, despre care se crede că ar fi fost orchestrat de Moscova.

La 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informații (GRU), și fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiți inconștienți în orașul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi ar fi fost atacați cu o substanță neurotoxică. Rusia a respins toate acuzațiile.

Marea Britanie, Uniunea Europeană și SUA susțin că responsabilitatea Rusiei în atacul asupra fostului spion este singura explicație plauzibilă și au cerut Moscovei să răspundă la toate întrebările în legătură cu acest caz. Ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a anunțat că Londra are dovezi potrivit cărora Rusia a dezvoltat agentul neurotoxic “Novichok”, folosit asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/austria-este-dispusa-sa-medieze-conflictul-diplomatic-intre-rusia-si-occident-in-privinta-cazului-skripal-47724.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/austria-este-dispusa-sa-medieze-conflictul-diplomatic-intre-rusia-si-occident-in-privinta-cazului-skripal-47724-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv