Vorbim despre trei categorii distincte de teroriști jihadiști, care amenință azi Europa. E vorba mai întâi de membrii rețelelor teroriste mai cunoscute – Al Qaeda, Stat Islamic – sau mai puțin prezente, care își pregătesc atacurile în afara Europei și apoi călătoresc în statele europene pentru a realiza atacuri teroriste. Este „inamicul din exterior”, care vine în modalități diferite, inclusiv alături de refugiați. Folosesc fie arme „civile” – cuțite, mașini cu care intră în mulțime – fie arme de foc sau dispozitive explozive – fie centuri pre-fabricate, fie dispozitive explozibile improvizate. Vin cu cunoașterea și abilitățile pentru a putea planifica, obține componentele și crea armele necesare și executa un atac terorist, în care sunt pregătiți să moară. De obicei, în majoritatea cazurilor, nu au strategii de ieșire și fugă odată atentatul săvârșit.

A doua categorie, cea mai nouă și mai periculoasă, sunt resortisanții europeni, cetățeni ai statelor europene, care au participat la războaiele teroriste din Siria, Irak, Yemen, Mali, Libia, care s-au pregătit în taberele teroriste, și care revin acasă. Unii au făcut acest du-te-vino în repetate rânduri. Dintre cei plecați, unii au murit acolo, alții au plecat din zonă către alte regiuni instabile, în state slabe, rămânând cu organizațiile teroriste, alții revin acasă. Reîntoarcerea resortisanților din teatrele teroriste creează o problemă majoră, ei fiind cetățeni europeni, care au libera circulație. Însă sunt și mai lesne de listat și urmărit de către autoritățile statelor europene decât cei veniți din zonele cu probleme.

În fine, a treia categorie și cea mai prezentă la nivelul autorilor atentatelor teroriste din Europa, sunt home grown terrorists, teroriștii locali. Nu au părăsit niciodată statele în care se află, nu au călătorit în zonele de război terorist, nu sunt listați niciunde. Unii au participări în grupări radicale islamice, alții nu. Unii se manifestă ca radicalizați, sunt pe forumurile salafiste și comentează acolo sau public, se identifică prin comportament, alții deloc, nu sunt membri acestor grupuri, nu participă la asemenea forumuri, s-au radicalizat singuri, în fața unui computer. Sunt dintre cei mai periculoși pentru că sunt la ei acasă, cunosc toate detaliile și tainele traiului de zi cu zi, nu ies în evidență cu nimic, dacă nu se implică în discuții publice care să le trădeze radicalizare.

Unii nici nu au incidență cu radicalismul – din contra, cei care au avut de a face cu poliția sunt ocoliți de planificatori, pentru că pot fi urmăriți de că- tre poliție și autoritățile anti-teroriste.

Tag-uri:
europa, jihadisti, iulian, chifu


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1586.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1586-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialOpinii EVZ
Vorbim despre trei categorii distincte de teroriști jihadiști, care amenință azi Europa. E vorba mai întâi de membrii rețelelor teroriste mai cunoscute – Al Qaeda, Stat Islamic – sau mai puțin prezente, care își pregătesc atacurile în afara Europei și apoi călătoresc în statele europene pentru a realiza atacuri...

Preluat de la EVZ