La vama Halmeu (Satu Mare) a fost depistată o cantitate de salam infestat cu virus de pestă porcină, adus de un cetățean din Ucraina, astfel că marfa a fost confiscată, se arată într-un comunicat transmis joi de Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – ANSVSA.

„Examenele de laborator, realizate de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor din cadrul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, au pus în evidență prezența virusului pestei porcine africane, într-o probă recoltată dintr-un salam, confiscat de la un cetățean din Ucraina”, se arată în comunicat.

Respectivul produs făcea parte dintr-un lot de produse alimentare confiscate, în data de 26 martie, de către autoritățile vamale.

„Conform procedurilor, produsele confiscate au ajuns la inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Postului de Inspecție la Frontieră Halmeu (județul Satu Mare), care le-au trimis DSVSA Satu Mare pentru distrugere prin incinerare. Probe recoltate din acest produs se află acum la Institutul de Diagnostic și Sanătate Animală, Laboratorul Național de Referință pentru pesta porcină africană, pentru confirmarea diagnosticului”, se mai arată în comunicat.

Potrivit ANSVSA, acest rezultat de laborator „vine în spijinul ipotezei rezultate în urma investigațiilor echipei de inspectori ai DSVSA Satu Mare, întreprinse în urma confirmării, anul trecut, a primului focar de pestă porcină africană din țara noastră, că virusul bolii a fost introdus în țară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina”.

Din luna august a anului trecut, ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel județean, monitorizează situația epidemiologică din România și colaborează permanent cu alte instituții ale statului, pentru limitarea extinderii și pentru eradicarea bolii.

Trebuie subliniat că pesta porcină africană reprezintă un pericol ridicat de contaminare, pentru porcii domestici și sălbatici, prin faptul că boala este cauzată de un virus foarte rezistent în mediu și alimente, respectiv poate rezista până la 3-6 luni în produsele din carne de porc.

ANSVSA reamintește, pe această cale, despre interdicția de introducere în țară a: porcilor vii, cărnii de porc proaspătă, refrigerată sau congelată, produselor din carne (cârnați, șuncă, carne sărată etc.), provenite din Republica Moldova și din Ucraina.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/alerta-ansvsa-salam-in-care-s-a-depistat-virusul-pestei-porcine-africane-confiscat-la-vama-halmeu-47733.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/alerta-ansvsa-salam-in-care-s-a-depistat-virusul-pestei-porcine-africane-confiscat-la-vama-halmeu-47733-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv