Oficialii chinezi au ocolit răspunsul la întrebarea ziariștilor dacă liderul de la Phenian, sora lui sau un al înalt oficial nord-coreean se află în vizită la Beijing: „Pentru moment, nu am cunoștință despre situația de care vorbiți. Dacă vor apărea informații, le vom da publicității”, a declarat ieri Hua Chunying, purtătoare de cuvânt la Ministerul de Externe chinez, cu ocazia briefingului săptămânal.

Totuși, surse diplomatice de la Beijing au confirmat pentru Reuters că un înalt oficial nordcoreean s-a aflat la Beijing, dar nu au putut preciza dacă este vorba chiar de Kim.

Misterul trenului verde

Speculațiile care au agitat lumea au fost provocate de o înregistrare video difuzată de televiziunea japoneză, arătând un tren cu vagoane verzi cu benzi galbene orizontale care a ajuns în gara din Beijing luni după-amiază. Or, tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, care se temea să călătorească cu avionul, a vizitat Beijingul în 2011 cu un tren asemănător.

Garnitura feroviară a fost întâmpinată de o gardă de onoare, un indiciu suplimentar că este vorba de un înalt oficial, a afirmat presa japoneză. Un alt indiciu: un dispozitiv de securitate draconic a fost desfășurat marți dimineață pe străzile din Beijing și în fața reședinței diplomatice Diaoyutai, unde era cazat Kim Jong-il atunci când venea în capitala chineză.

Potrivit Reuters, trenul ar fi intrat în China pe la punctul de frontieră de la Dandong. De asemenea, de la Diaoyutai a fost văzut plecând un convoi de 20 de mașini oficiale îndreptându-se spre partea de nord a capitalei. Marți, trenul verde a părăsit Beijingul.

Un înalt oficial american, citat de Reuters, a afirmat că toate informațiile date publicității sugerează întradevăr că liderul de la Phenian a mers la Beijing pentru a se întâlni cu președintele chinez, Xi Jinping.

Pe de altă parte, agenția sud-coreeană de știri Newsis, citând o sursă din Beijing aflată în contact cu Phenianul, a informat că în capitala Chinei au sosit de fapt Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean, și Kim Yong Nam, șeful protocolar al țării, adică cei doi oficiali care au reprezentat Coreea de Nord la Jocurile Olimpice de iarnă din Coreea de Sud.

Xi Jinping nu mai poate fi ținut deoparte

Observatorii consideră că vizita surpriză a lui Kim în China – dacă se confirmă – are rolul de a întări relațiile dintre cele două țări, în condițiile în care liderii acestora, Kim și Xi, nu s-au întâlnit niciodată până acum.

China este principalul sprijin diplomatic și economic al Coreei de Nord, însă relațiile s-au degradat serios în ultimii ani. Beijingul este foarte iritat de testele nucleare nord-coreene, iar Phenianul îi reproșează vecinei sale că a votat în favoarea sancțiunilor ONU și că, la presiunile Washingtonului, a renunțat să importe cărbune nord-coreean, orientându-se spre cel american. Or, exporturile de cărbune către China reprezentau principala sursă de venituri a economiei Coreei comuniste, și așa mult slăbită de anii de sancțiuni și izolare.

Tag-uri:
kim, trump, beijing, sua


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/10-tren.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/10-tren-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Oficialii chinezi au ocolit răspunsul la întrebarea ziariștilor dacă liderul de la Phenian, sora lui sau un al înalt oficial nord-coreean se află în vizită la Beijing: „Pentru moment, nu am cunoștință despre situația de care vorbiți. Dacă vor apărea informații, le vom da publicității”, a declarat ieri Hua...

Preluat de la EVZ