Senatorii au votat, în ședința de miercuri, Legea pentru modificarea Legii nr.202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, care prevede ca acesta să revină sub autoritatea Camerei Deputaților.

Legea vizează trecerea Monitorului Oficial al României de sub autoritatea Guvernului sub autoritatea Camerei Deputaților, care se organizează ca regie autonomă, persoană juridică ce desfășoară activitate de interes public național și funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară. 

Inițiatorul legii este deputatul PNL, Ionuț Stroe, iar proiectul este semnat de mai mulți parlamentari PNL și USR.

„Potrivit art. 74 din Constituția României care stabilește că inițiativa legislativă aparține deopotrivă «Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot», coroborat cu art. 61 alin (1) tot din Constituția României care stabilește că «(1)Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării», coroborat cu art. 111 din Constituția România care vorbește despre «controlul parlamentar» exercitat de Parlament asupra Guvernului, considerăm că, în virtutea eliminării oricăror intervenții ale Executivului în procesul legislativ și înlăturării oricăror suspiciuni de abuz, ca în cazul OUG 13/2017, să se aprobe reîntoarcerea Regiei Autonome a Monitorului Oficial sub autoritatea Parlamentului României, exercitată prin Camera Deputaților”, potrivit expunerii de motive.

Un amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului prevede că „În 3 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, prin ordin al secretarului general al Camerei Deputaților se numește Consiliul de administrație al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> (…). Consiliul de administrație este compus din 9 membri, dintre care unul este directorul general al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> și președinte al consiliului de administrație”.

„Din Consiliul de administrație al Regiei Autonome <<Monitorul Oficial>> fac parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al secretarului general al Camerei Deputaților și un reprezentant al Ministerului Finanțelor publice”, prevede un alt amendament adoptat de Comisia juridică a Senatului.

Totodată, actul normativ stipulează că, în termen de 7 zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin hotărâre a Guvernului se aprobă organizarea și funcționarea Regiei Autonome „Monitorul Oficial”.

În 22 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a solicitat Parlamentului reexaminarea legii, după ce aceasta fusese adoptată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, în 22 decembrie 2017.

În iunie 2017, secretarul general al Guvernului (SGG), Mihai Busuioc, a refuzat să contrasemneze ordinul premierului Sorin Grindeanu prin care era eliberat din funcție, iar fără semnătura acestuia Monitorul Oficial nu publica actul de demitere, dat fiind faptul că Regia Autonomă „Monitorul Oficial” se afla în subordinea SGG.

Legea a fost adoptată cu 70 de voturi „pentru” și 15 „împotrivă”. În cazul acestui proiect, Senatul este primă Cameră sesizată.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/senat-monitorul-oficial-trece-din-subordinea-sgg-in-autoritatea-camerei-deputatilor-47701.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/senat-monitorul-oficial-trece-din-subordinea-sgg-in-autoritatea-camerei-deputatilor-47701-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv