În ultimii ani, piața de asigurări RCA din România a trecut printr-o perioadă extrem de tensionată, apoi printr-un proces de transformare substanțială a cadrului de reglementare, la capătul căruia s-a reușit obținerea unei mai mari predictibilități. UNSAR atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă emiterea unor reglementări fără o perioadă suficient de lungă pentru dezbatere, care să permită elaborarea unor opinii bine documentate, și fără realizarea în prealabil a unui studiu de impact. Acest lucru devine cu atât mai important, cu cât această reglementare poate avea efecte negative pentru cei șapte milioane de posesori de vehicule din România.

Reprezentanții UNSAR nu resping actualizarea și îmbunătățirea cadrului de reglementare în ceea ce privește constatarea de daune externă, însă consideră că realizarea unui Corp de constatatori, la care toți cei care practică această activitate au obligația de a se înscrie, creează premisele unor dezechilibre în piața de asigurări RCA, cu impact negativ în special asupra consumatorilor. UNSAR consideră că legislația națională ar trebui să țină cont atât de experiența europeană în acest domeniu, care arată că o autoreglementare a pieței este soluția optimă, cu beneficii pentru toate părțile implicate, cât și de provocările noilor reglementări europene, care vor intra în vigoare în acest an.

Posibile efecte negative ale constituirii Corpului constatatorilor de daune independenți

UNSAR consideră că un astfel de corp de constatatori are potențialul de a provoca prejudicii majore atât asiguraților, cât și păgubiților și mediului economic în ansamblul său, prin instituirea unui monopol privat asupra segmentului de constatare și evaluare a daunelor, o componentă vitală a întregului sistem de asigurări. Unul dintre principalele efecte negative poate fi majorarea primelor de asigurare, ca urmare a creșterii costurilor aferente regularizării daunelor.

Primele de asigurare auto pot crește semnificativ atât din cauza onorariilor aferente expertizelor tehnice, dar și a altor costuri legate direct sau indirect de activitatea de evaluare.

Costurile vor fi suportate de toți posesorii de vehicule din România (circa 7 milioane de cetățeni), nu doar de către păgubiți (aproximativ 300.000 persoane în medie anual).

Tag-uri:
anunț, polițe, auto, români, asigurări, piața


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1543.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1543-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialSocial
În ultimii ani, piața de asigurări RCA din România a trecut printr-o perioadă extrem de tensionată, apoi printr-un proces de transformare substanțială a cadrului de reglementare, la capătul căruia s-a reușit obținerea unei mai mari predictibilități. UNSAR atrage atenția asupra pericolului pe care îl prezintă emiterea unor reglementări fără...

Preluat de la EVZ