Rita va conduce o echipă de 29 de alpiniști, inclusiv mai mulți cetățeni americani și japonezi, dar și alți 17 șerpași, până la vârful de 8.848 de metri înălțime, plecând de la tabăra de bază, la data de 1 aprilie. Ascensiunea propriu-zisă va începe două săptămâni mai târziu, în vederea aclimatizării.
“Este încă o încercare de a face istorie pentru ca întreaga comunitate de șerpași și țara mea să fie mândră”, a declarat ieri alpinistul veteran, în vârstă de 48 de ani.
Șerpașii sau ghizii de munte, un grup etnic care trăiește la poalele munților nepalezi, sunt de obicei prima alegere a alpiniștilor străini atunci când încearcă să urce pe Everest, datorită stării lor fizice, forței și familiarității acestora cu regiunea.
Motivația domnului Rita de a deveni ghid pe Everest i-a fost transmisă de tatăl său, conform tradiției comunității, acesta din urmă fiind și el șerpaș.
Alpinistul și-a început cariera profesională în 1992 și, doi ani mai târziu, încheiase prima sa ascensiune pe Everest, vârf pe care a urcat din nou, de doua ori pe sezon, în 2008, 2011 și 2013. Cea mai recentă ascensiune a sa a avut loc la 27 mai 2017.
“Voi continua să urc pe Everest, chiar dacă voi fi stabilit un record în acest an”, a declarat alpinistul și a adăugat că speră să “facă istorie”, reușind să facă 25 de ascensiuni, în ciuda dificultăților imense.
În aprilie 2014, o avalanșă din apropierea taberei de bază a Everestului a dus la moartea a 16 ghizi nepalezi, iar alți 19 alpiniști au fost uciși în 2015 din cauza mai multor avalanșe declanșate de un cutremur catastrofal, soldat cu peste 9000 de victime în întreaga țară.
Domnul Rita speră să ajungă pe vârful Everestului pentru a 22-a oară până pe 29 mai, deși totul depinde de condițiile climatice.
Aproximativ 5.300 de alpiniști au ajuns pe vârful Everestului de când acesta a fost atins prima dată de către Sir Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay, în 1953.

Tag-uri:
șerpaș, everest


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1441.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1441-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Rita va conduce o echipă de 29 de alpiniști, inclusiv mai mulți cetățeni americani și japonezi, dar și alți 17 șerpași, până la vârful de 8.848 de metri înălțime, plecând de la tabăra de bază, la data de 1 aprilie. Ascensiunea propriu-zisă va începe două săptămâni mai târziu, în...

Preluat de la EVZ