David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial (World Food Programme), a afirmat că numeroși jihadiști aparținând Statului Islamic, care au fugit de pe frontul din Siria și Irak, și-au găsit adăpost în Sahel, o „centură” semi-deșertică de pământ care traversează Africa de la Est la Vest și unde trăiesc 500 de milioane de locuitori.

Militanții jihadiști colaborează aici cu alte grupări teroriste, precum Al-Qaida, AlShabab și Boko Haram, creând „dificultăți extraordinare”, a explicat Beasley întrun interviu incendiar pentru The Associated Press și dat publicității luni.

Picătura din găleată

El afirmă că i-a avertizat pe liderii europeni în legătură cu riscul de a se confrunta cu o criză a imigrației mult mai mare decât cea din Siria și Irak, în cazul în care nu intervin urgent în Sahel pentru a instaura stabilitatea și a aduce hrană.

„Vorbim despre Sahel, o regiune mult mai mare, cu 500 de milioane de locuitori, astfel încât criza din Siria riscă să fie o picătură într-o găleată în comparație cu ceea ce urmează”, a amenințat David Beasley.

Liderul PAM a explicat: „Ceea ce fac ei (militanții ISIS – n.r.) este să vină într-o zonă fragilă, o zonă foarte instabilă din cauza climei și a guvernărilor; se infiltrează, recrutează, folosind hrana ca pe o armă pentru înrolări, astfel încât pot provoca o emigrație în masă către Europa.”

Recrutare prin foame

Și Beasley a continuat descrierea unui tablou înfricoșător: „Mamă după mamă îți vor spune că „Soțul meu nu a vrut să se înroleze în ISIS sau Al-Qaida, dar nu aveam ce mânca”, iar dacă nu ai avut ce să-i dai să mănânce băiețelului sau fetiței tale de două săptămâni și alternativa este să semnezi că intri în ISIS, atunci semnezi.”

Sahel, raiul jihadiștilor reciclați

Faso, Ciad, Niger, Mali și Mauritania – este lovită alternativ de secetă și inundații, iar nesiguranța hranei este o problemă permanentă a zonei.

Cele cinci țări se confruntă, de asemenea, cu amenințarea crescută a grupărilor extremiste, inclusiv a aripii nord-africane a Al-Qaida. În februarie 2017, așa-numitul „Grup al celor Cinci” a semnat un acord pentru formarea unei forțe comune de 5.000 de militari, care să combată grupările extremiste, crima organizată și traficul de ființe umane.

Experți ONU care monitorizează implementarea sancțiunilor împotriva Mali au avertizat luna aceasta, într-un raport, că războiul civil distruge această națiune vest-africană, iar vecinii ei „se confruntă cu amenințări teroriste crescânde”, mai ales în regiunea de frontieră dintre Burkina Faso, Mali și Niger. Potrivit documentului, grupul militant care se auto-intitulează „aripa oficială Al-Qaida din Mali” și gruparea „Statul Islamic din Sahara Mare” au anunțat că „grupurile jihadiste operează împreună pentru a combate forța de intervenție de 5000 de militari.

Mali este răvășită de conflicte interne din 2012, când o facțiune militară sprijinită de rebeli tuaregi l-a răsturnat de la putere pe președintele țării, Amadou Touré. Vidul de putere care a urmat a dus în final la o insurgență islamică și la o intervenție armată a Franței, care i-a izgonit pe jihadiști de la putere. Însă aceștia rămân foarte activi și influenți.

Tag-uri:
isis, mali, burkina faso, niger, egipt, maroc, tunisia, siria


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1396.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1396-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
David Beasley, director executiv al Programului Alimentar Mondial (World Food Programme), a afirmat că numeroși jihadiști aparținând Statului Islamic, care au fugit de pe frontul din Siria și Irak, și-au găsit adăpost în Sahel, o „centură” semi-deșertică de pământ care traversează Africa de la Est la Vest și unde...

Preluat de la EVZ