Aimee Iacobescu, una dintre marile doamne ale teatrului și filmului românesc, decedată la vârsta de 71 de ani, a rămas cel mai mult în memoria cinefililor pentru rolul domniței Ralu din seria “Haiducilor” regizată de Dinu Cocea.

Născută pe 23 iunie 1946, însă înregistrată la starea civilă abia pe 1 iulie, la Buzău, Aimée Iacobescu a absolvit ca șefă de promoție Secția de Actorie a Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică “Ion Luca Caragiale” din București în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, având ca asistenți Octavian Cotescu și Laurențiu Azimioară.

Aimée Iacobescu, celebră, printre altele, pentru rolul principal din “Zestrea domniței Ralu” (1971), de Dinu Cocea, cu care a colaborat la mai multe filme, a fost și una dintre actrițele preferate ale regretatului regizor Sergiu Nicolaescu.

Printre filmele în care a jucat se numără “De-aș fi… Harap Alb” (1965), “Haiducii” (1966), de Dinu Cocea, “Șapte băieți și o ștrengăriță” (1967), de Bernard Borderie, o coproducție cu Franța
“Răpirea fecioarelor” (1968), de Dinu Cocea, “Haiducii lui Șaptecai” (1971), de Dinu Cocea, “Săptămâna nebunilor” (1971), de Dinu Cocea, “Cu mâinile curate” (1972), de Sergiu Nicolaescu, “Osînda” (1976), de Sergiu Nicolaescu, “Revanșa”, de Sergiu Nicolaescu, “Ultima noapte de dragoste” (1980), de Sergiu Nicolaescu.

Aimee Iacobescu a debutat pe scenă la vârsta de 16 ani, la Teatrul Național București, jucând în spectacolele “Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, și “Adam și Eva”, de Aurel Baranga. A mai jucat, printre altele, în “Ulciorul Sfărâmat” (1968), pe scena Teatrului din Craiova, în “Troienele”, de Jean Paul Sartre, “Furtuna”, de Nikolai Alekseevici Ostrovski, “Apus de soare”, de Barbu Ștefănescu Delavrancea, “Richard al III-lea”, de William Shakespeare, “Coana Chirița”, de Tudor Mușatescu, “Vlaicu Vodă”, de Alexandru Davila, “Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu etc.

În 2004, Aimée Iacobescu a primit Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria D – “Arta Spectacolului”, “în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”.

Actrița Aimee Iacobescu a murit duminică, din cauza unui cancer de care suferea de foarte multă vreme. De altfel, în urmă cu doi ani, actrița declara pentru Ring că, deși are o pensie, tratamentul pentru boala ei este costisitor, iar din banii de la stat îi rămâne foarte puțin pentru facturi și mâncare.

Cea mai mare durere a lui Aimée Iacobescu era că, după o carieră de peste 40 de ani pe prima scenă a țării, indemnizația de merit la care avea dreptul prin lege nu îi era acordată de UNITER. “Aștept de aproape trei ani indemnizația de merit și singura mea speranță e acest venit care mi-ar acoperi mare parte din tratament”, spunea actrița în 2016. Indemnizația de merit se acordă pe viață și constă într-un venit brut neimpozabil de 2.700 de lei.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/a-murit-aimee-iacobescu-o-mare-doamna-a-teatrului-si-filmului-romanesc-47679.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/a-murit-aimee-iacobescu-o-mare-doamna-a-teatrului-si-filmului-romanesc-47679-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv