John Bolton, analist al canalului Fox, a fost promovat joi în foarte influentul post de consilier pentru securitate. După efemerul Michael Flynn, constrâns să demisioneze după numai patru săptămâni, din cauza „Scandalului Rusia”, şi McMaster, el este al treilea care ocupă acest scaun.

Numirea unui conservator, adept fără nuanţe al doctrinei Trump, „America First”, are loc în pline negocieri cu Coreea de Nord şi în momentul în care şeful de la Casa Albă şi-a anunţat intenţia de a repune în discuţie Acordul Nuclear cu Iranul. Cine este John Bolton?

1.Şoimul nu stă la discuţii

Bolton este la fel de cunoscut pentru mustaţa sa ca şi pentru stilul său provocator şi agresiv. La 69 de ani, el este una dintre figurile emblematice ale taberei „Şoimilor” de la Washington (adepţii abordărilor în forţă ale problemelor internaţionale). Cronicar al canalului conservator TV Fox News şi preşedinte al Gatestone Institute, o platformă media declarată anti-islamistă, Bolton nu pierde vremea cu măsuratul cuvintelor.

Pe când avea doar 18 ani, acest sălbatic opozant al comunismului scria un articol în gazeta liceului din McDonough, cu titlul: „Nici un fel de pace în Vietnam!” A fost ambasador al Statelor Unite la ONU (2005-2006) în administraţia Bush. La numirea sa, Joe Biden, pe atunci senator, exclama: „E ca şi cum ai băga un taur în magazinul de porţelanuri!”

2. Adept al războiului din Irak

Ca orice „Şoim”, Bolton este un partizan al utilizării forţei pe scena internaţională. După 11 septembrie, a fost un propovăduitor al războiului în Irak. Trump, în schimb, a criticat acest război în campania sa electorală, dar a adăugat că, odată declanşat, trupele americane nu trebuiau să se retragă. Întrebat despre un posibil conflict pe această temă cu Trump, Bolton a afirmat: „Eu am opiniile mele şi le voi prezenta preşedintelui”, apărând necesitatea ca şeful statului să aibă un schimb liber de păreri cu consilierii săi.

3. Partizan al loviturii preventive împotriva Coreei de Nord

În timp ce Casa Albă şi Departamentul de Stat pregătesc summitul istoric dintre Trump şi Kim Jongun, nominalizarea lui Bolton pare un factor de presiune asupra Coreei de Nord. În ultimii ani, noul consilier a pledat pentru o abordare dură, care să împiedice Phenianul să deţină bomba atomică. „Bolton militează demult pentru o acţiune militară preventivă împotriva Coreei de Nord, iar desemnarea sa pe postul de consilier pentru securitate naţională este un semnal puternic că preşedintele Trump rămâne deschis faţă de această opţiune”, comentează Abraham Denmark, fost însărcinat cu problemele Asiei de Est în Departamentul de Stat al lui Obama.

Tag-uri:
trump, soim, mustacios


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/08-ayatollah-ali-khamenei-agerpres-10602761.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/08-ayatollah-ali-khamenei-agerpres-10602761-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
John Bolton, analist al canalului Fox, a fost promovat joi în foarte influentul post de consilier pentru securitate. După efemerul Michael Flynn, constrâns să demisioneze după numai patru săptămâni, din cauza „Scandalului Rusia”, şi McMaster, el este al treilea care ocupă acest scaun. Numirea unui conservator, adept fără nuanţe al...

Preluat de la EVZ