Începând din prima zi a echinocțiului de primăvară, și încă două zile după, popoarele asiatice marchează revenirea la viață a naturii cântând și dansând, luând parte la tot felul de competiții sportive, făcând urări de bine și de sănătate, și dând uitării lucrurile rele din anul care se încheie.

În traducere din kazahă, Nauryz înseamnă „Ziua Nouă”, iar sărbătoarea simbolizează bunătatea și bogăția, fericirea și dragostea, toate învăluite în prietenie.

Revenirea la viață a naturii

„Această sărbătoare își are originile în trecutul nostru păgân, de acum peste cinci mii de ani. Este o sărbătoare care se ține în aproape toată Asia, din Asia Mică și Estică, până în provinciile de la granița Chinei, de popoarele multor state, precum Pakistan, Afganistan, Iranul și Kazahstan. De fapt, această sărbătoare reprezintă revenirea la viață a naturii, venirea primăverii, reînnoirea oamenilor” a povestit kazahul Yedil Utekov (foto), director general Rompetrol Rafinare, companie care operează rafinăriile Petromidia şi Vega din România. Pe lângă națiunile menționate, și azerii, turcii, egiptenii sau tătarii celebrează Nauryz.

În ajunul sărbătorii, oamenii își curăță casele, își achită datoriile și se împăcă cu cei cu care s-au certat, deoarece, când Nauryz intră în casă, toate bolile și răutățile trebuie să dispară. În noaptea de dinaintea echinocțiului, ulcelele din casă vor fi umplute cu lapte și cu apă proaspătă, pentru a aduce bunăstare și putere de muncă pentru familie, dar și multă ploaie în anul care tocmai începe. Dacă ninge în prima zi de Nauryz, de asemenea, înseamnă că noul an va sta sub semnul bunăstării.

În Kazahstan, unul dintre ritualurile din prima zi de Nauryz spune că trebuie să găsești un izvor sau un canal de irigare și să-i cureți albia. Apoi, în jurul lui, adulții, tinerii și copiii trebuie să planteze copaci, ca apa să fie limpede și rece, bună de băut. În cultura kazahă, plantarea unui arbore este un gest de mare importanță, un proverb vechi spunând că „un om mai bine lasă în urma sa un copac, decât o cireadă”.

Tag-uri:
Nauryz, kazah, Yedil Utekov


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/ceo-kmgi-1.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/ceo-kmgi-1-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Începând din prima zi a echinocțiului de primăvară, și încă două zile după, popoarele asiatice marchează revenirea la viață a naturii cântând și dansând, luând parte la tot felul de competiții sportive, făcând urări de bine și de sănătate, și dând uitării lucrurile rele din anul care se încheie. În...

Preluat de la EVZ