Plenul Senatului a votat, luni, modificarea celor trei legi ale Justiției – 303/2004 privind Statutul procurorilor și judecătorilor, 304/2004 privind organizarea judiciară și 317/2004 privind organizarea și funcționarea CSM, în pofida criticilor parlamentarilor Opoziției.

„PNL s-a opus la dezbaterea precedentă, înainte de decizia Curții. Modificările care au intervenit sunt niște modificări care, din punctul de vede al PNL, nu sunt semnificative. Faptul că secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție începe să funcționeze în trei luni, nu în șase, cum era în textul inițial (…) sunt niște mici brizbrizuri care nu schimbă în niciun fel nici conținutul legii, nici poziția pe care PNL a avut-o și și-o menține despre această lege (…) PNL va vota împotriva acestei legi”, a spus Daniel Fenechiu.

Împotriva legilor Justiției au votat și senatorii PMP.

“Legi de tipul celor pe care le avem acum în discuție sunt de natură să scindeze societatea în două. Sunt de natură să creeze controverse, atâta timp cât nu sunt sufficient dezbătute, înțelese și modificate, cu atât mai mult cu cât și cuprind prevederi care nu sunt întocmai cu principiile unei societăți din care astăzi facem parte. Faptul că acestei legi nu au avut un parcurs normal, au fost promovate printr-o comisie specială, procedura a fost netransparentă și lipsită de dezbateri reale, efectiv, și consistente, mai ales că este un domeniu sensibil (…) conduce la ideea că se dorește promovarea lor cu orice preț, în ciuda faptului că într-un an Centenar, noi, românii, ar trebui să fim uniți, nu scindați (…) Sunt motive suficiente ca grupul PMP să voteze împotriva acestui proiect de lege și a celorlalte proiecte”, a susținut Dorin Bădulescu.

O poziție similară a avut și senatorul USR Mihai Goțiu.

”Vreau să atrag atenția că prin modificările care s-au adus în urma reexaminării s-a excedat solicitării făcute de CCR atunci când procurorii au fost trecuți de sub autoritatea ministrului Justiției sub controlul ministrului Justiției, lucru care lasă foarte larg deschisă ușa abuzurilor”, a spus Goțiu, anunțând că senatorii USR votează împotrivă.

Senatorul PSD Șerban Nicolae a respins criticile parlamentarilor Opoziției.

”Aș vrea să fac o precizare foarte importantă, ca să nu mai repete cineva propagandistic, cât se poate de găunos, că se instituie un control politic asupra Justiției. Legea 304/2004 privind organizarea judiciară conține toate elementele care să asigure independența magistraților, imparțialitate în exercitarea actului de justiție, inavobilitatea judecătorilor și stabilitatea procurorilor. Nici până astăzi, din noiembrie, nimeni, nici de la Bruxelles, nici de la București, nici din alt colț al lumii nu a putut să facă dovada care anume text din propunerea legislativă ar pune sub control politic, ar afecta independența în vreun fel a sistemului judiciar din România. Explicația e foarte simplă – nu a putut identifica nimeni un text pentru că el nu există. Nu există nimic în ceea ce privește organizarea judiciară care să rezulte din voința politică de control a cuiva, cu atât mai mult cu cât alternanța la putere ar face, în modul cel mai rațional și previzibil cu putință, ca acest control politic să fie exercitat de forțe politice diferite. (…) Peste 90% din textele adoptate provin de la asociațiile profesionale ale magistraților. Dezbaterile au avut loc cu transmisii în direct atât on-line, cât și transmise de posturile de televiziune. Dezbatere mai transparentă ca acum nu cred că am mai avut cu prilejul altei propuneri legislative”, a susținut senatorul social-democrat.

Modificările aduse Legii 303/2004 privind Statutul procurorilor și judecătorilor au fost votate cu 83 voturi ”pentru” și 36 ”împotrivă”.

Senatul a fost cameră decizională, proiectele urmând a fi trimise președintelui Klaus Iohannis la promulgare.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/modificarea-legilor-justitiei-adoptata-in-senat-proiectele-vor-fi-trimise-presedintelui-klaus-iohannis-la-promulgare-47667.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/modificarea-legilor-justitiei-adoptata-in-senat-proiectele-vor-fi-trimise-presedintelui-klaus-iohannis-la-promulgare-47667-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv