”Voi, aleşii, ori reprezentaţi populaţia, ori plecaţi!”, a lansat în eter aceste cuvinte Cameron Kasky, un licean de 17 ani supravieţuitor al masacrului, mării umane de 800.000 de demonstranţi strânşi între Casa Albă şi Capitoliul din Washington, potrivit organizatorilor, spune NBC. La New York se aflau 175.000 de persoane în stradă, potrivit primarului Bill de Blasio, iar alte 800 de marşuri s-au derulat în alte oraşe din State şi din lumea întreagă cu tinerii ca forţă de impuls.

”Să nu se mai întâmple niciodată asta!”, era cuvântul de ordine la nivel federal al acestor adulţi şi adolescenţi revoltaţi pentru împuşcăturile repetate din şcoli. Ei şi-au strigat frustrarea, alimentată de inacţiunea legislatorilor şi a puterii publice, reticenţi în a acţiona împotriva National Rifle Association (NRA), puternicul lobbyst al armelor, notează AFP.

”Să facem să primeze SUA asupra NRA” a lansat la Washington David Hogg, un licean devenit unul dintre purtătorii de cuvânt ai mişcării, solicitând mobilizarea tuturor. ”Aceşti copii au dreptate. Ei spun în esenţă că NRA plăteşte republicanii”, partidul preşedintelui Donald Trump care controlează actualmente Congresul american, acuză Jeff Turchin, pensionar de 68 de ani venit de la New York pentru a manifesta la Washington alături de tineri.

Evenimentul naţional, botezat ”March for Our Lives” (Marş pentru vieţile noastre), este o reacţie la masacrarea în 14 februarie a 17 persoane într-un liceu din Florida. Nikolas Cruz, un licean de 19 ani a descărcat puşca sa semi automată AR-15 asupra elevilor liceului Marjory Stoneman Douglas din Parkland, la nord de Miami, după ce acesta a fost exmatriculat din ”raţiuni disciplinare”.

Cristalizând emoţia, mica nepoată a lui Martin Luther King, în vârstă de doar 9 ani a lansat un apel vibrant, suscitând admiraţia manifestanţilor. Inspirându-se din celebrul discurs al bunicului său, Yolanda Renee King a spus: ”Am un vis care spune că ce e prea mult strică. Nu ar trebui să mai existe arme în această lume”. La New York, Atlanta, Chicago, Dallas, Houston, St. Paul Nashville, Seatle sau Los Angeles dar şi la Londra, Montreal, Otawa sau Edimbourg locuitorii au manifestat în număr foarte mare. În SUA, posibilitatea de a deţine o armă de foc este considerată un drept constituţional la fel de normală ca şi libertatea de expresie.

”Suntem fiinţe care se tem să meargă la şcoală în fiecare zi fiindcă nu ştim dacă nu vom fi noi următoarele victime”, a spus o liceană, Lauren Tilley de 17 ani, venită special din California pentru eveniment. În uriaşa adunare din inima capitalei federale, o pădure de pancarte afişau slogane ca: ”Eu învăţ cu cărţi, nu cu arme”, sau ”Dreptul vostru de a deţine arme nu e mai important decât dreptul nostru de a rămâne vii”. ”Mesajul nostru este că nu vom mai rămâne în tăcere, noi vom continua să luptăm pentru vieţile noastre”, asigură Lauren.

Tag-uri:
milion, oameni, proteste, SUA, arme de foc, tineri, elevi, Trump, NRA, National Rifle Association


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1246.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1246-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
''Voi, aleşii, ori reprezentaţi populaţia, ori plecaţi!'', a lansat în eter aceste cuvinte Cameron Kasky, un licean de 17 ani supravieţuitor al masacrului, mării umane de 800.000 de demonstranţi strânşi între Casa Albă şi Capitoliul din Washington, potrivit organizatorilor, spune NBC. La New York se aflau 175.000 de...

Preluat de la EVZ