Cel mai avansat vaccin împotriva infecției cu HPV (Human Papiloma Virus), care declanșează cancerul de col uterin, va ajunge în România luna viitoare, acesta conținând nouă tulpini și oferă protecție împotriva a patru tipuri de cancer și a leziunilor precanceroase provocate de infecția cu HPV.

“Este un produs pentru sănătate publică care previne cancerul și cred că cel mai evident lucru sau cel mai mare câștig în domeniul cancerului din ultimii 20 de ani. Existența acestui vaccin previne o infecție corelată cu până la 100% cu acest cancer cancer de col uterin. (…) Este o mare oportunitate pentru România atât fete cât și băieți pentru că sunt multe țări unde și băieții beneficiază de vaccinarea împotriva infecției cu HPV.(…) Vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume din punct de vedere al siguranței. Siguranța vaccinului este esențială și la fel de importantă este și eficacitatea”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, în România, anual, mor aproximativ 1.800 de femei din cauza cancerului de col uterin și alte 5.000 sunt diagnosticate cu această afecțiune. Vaccinul nonavalent este cel mai avansat instrument de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu HPV.

Vaccinul protejează împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, a 85-90% din cazurile de cancer vulvar, a 80-85% din cazurile de cancer vaginal, a 90-95% din cazurile de cancer anal. Acesta acționează și împotriva a 90% din cazurile de veruci genitale.

“Vaccinarea anti HPV conduce la scăderea cu 64% a prevalenței, adică numărului de infecții înregistrat la un moment dat în populația feminină a unei țări, scăderea cu 60% a riscului de a dezvolta leziuni incipiente precanceroase. Vaccinul mai face ceva pentru că mai are două tulpini care protejează împotriva unei boli neplăcute cu transmitere sexuală, fiind vorba despre vegetații veneriene. (…) Probabil că o să trecem de la screeningul așa numitul examen Babeș Papanicolau la detecția directă a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de făcut, mult mai eficient și mult mai ușor de gestionat. Screeningul și vaccinarea trebuie asociate întotdeauna”, mai explică Rafila.

Managerul Intitutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a subliniat că infecția cu HPV este tot mai des întâlnită în rândul adolescentelor, ceea ce ar trebui să reprezinte un factor de îngrijorare.

“Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale. 70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de această familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infecția apare precoce. În momentul în care apare primul contact sexual penetrant 65% dintre fete dezvoltă infecție cu HPV în jurul vârstei de 16 ani. Este un virus care știe să se ascundă foarte bine și este o patologie care costă foarte mult sistemul de sănătate”, a precizat Streinu-Cercel.

Vaccinul nonavalent va putea fi făcut încă de la vârsta de 9-11 ani, iar după 25 de ani, se va administra în trei doze, numai după ce s-a efectuat înainte un test Papanicolau.

Noul vaccin nu va fi gratuit, dar va putea fi achiziționat din farmacii începând cu luna aprilie a acestui an.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/vaccinul-9-valent-cel-mai-complex-impotriva-infectiei-hpv-va-fi-disponibil-si-in-romania-47602.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/vaccinul-9-valent-cel-mai-complex-impotriva-infectiei-hpv-va-fi-disponibil-si-in-romania-47602-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv