Partidele separatiste din Catalonia nu au reușit să numească, joi, un premier al regiunii, după ce Parlamentul a respins candidatura lui Jordi Turull pentru această funcție, relatează site-ul agenției Reuters.

Turull, fost purtător de cuvânt al guvernului catalan, a obținut 64 de voturi pentru și 65 împotrivă, iar blocajul politic din Catalonia se prelungește. Au existat patru abțineri din partea formațiunii de extremă stângă CUP.

În conformitate cu regulamentul Parlamentului, o a doua rundă de votare a candidatului pentru funcția de premier trebuie să aibă loc în termen de două zile. Sâmbătă, Jordi Turull are nevoie de o majoritate simplă pentru a fi ales, în condițiile în care legislativul are 135 de membri.

În cadrul discursului din Parlament, Jordi Turull nu a menționat cuvântul “independență” și a lansat un apel la dialog către guvernul central de la Madrid.

Solicităm să stăm la aceeași masă pentru a rezolva din punct de vedere politic problemele cu care ne confruntăm“, a spus Turull, iar unii dintre parlamentarii pro-independență au fost vizibil deranjați.

Vineri, Jordi Turull va apărea în fața Curții Supreme a Spaniei, fiind acuzat de implicare în proclamarea independenței Cataloniei față de Spania la 27 octombrie 2017. Turull se află în libertate în baza unei cauțiuni.

Ministrul spaniol al Justiției, Rafael Catala, i-a acuzat pe separatiști că “urmăresc o confruntare cu statul de drept” prin nominalizarea lui Turull pentru funcția de premier al Cataloniei.

Prin desemnarea unui candidat care este investigat, ei dovedesc faptul că nu manifestă o dorință reală de a găsi soluții pentru viitor, vrând doar să continue jocul cu instituțiile statului“, a spus Catala.

Coaliția care a câștigat alegerile anticipate din 21 decembrie 2017 mai are la dispoziție două luni să instaleze un guvern regional, pentru a evita organizarea de noi alegeri. Jordi Turull este a treia variantă avansată de partidele pro-independență din Catalonia, după fostul premier Carles Puigdemont și Jordi Sanchez, președintele Adunării Naționale Catalane (ANC).

La 1 martie, Carles Puigdemont și-a anunțat retragerea candidaturii pentru funcția de premier al Cataloniei, declarându-și susținerea pentru Jordi Sanchez. Puigdemont se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central de la Madrid din funcția de șef al executivului Cataloniei, pe numele fiind emis un mandat de arestare pentru răzvrătire și rebeliune.

La 21 martie, Jordi Sanchez și-a retras candidatura întrucât Curtea Supremă a Spaniei a respins o cerere de eliberare din arest, fapt care l-a împiedicat să participe la sesiunea parlamentară în care ar fi trebuit să depună jurământul de premier. Sanchez este acuzat de răzvrătire și rebeliune, fiind plasat în arest fără posibilitatea cauțiunii pe durata procesului pentru instigare împotriva ordinii sociale din Spania.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/parlamentul-cataloniei-a-respins-cea-mai-recenta-propunere-pentru-functia-de-premier-47592.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/parlamentul-cataloniei-a-respins-cea-mai-recenta-propunere-pentru-functia-de-premier-47592-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv