Actul stabileşte „monitorizarea contribuabililor cu potenţial de evaziune şi fraudă fi scală”, dar şi verificarea de către conducerea Parchetului General a deciziilor de netrimetere în judecată dată de procurori între 2010 şi 2012, deşi legea spune că aceste verifi cări se fac de către procurorul superior ierhahic şi nu de către Procurorul General

Documentul prezentat de Antena3 este semnat de către Laura Codruţa Kovesi, în acel moment Procuror General, George Maior, care era director SRI, Traian Igaş, care conducea Ministerul de Interne, Gheorghe Ialomiţianu, Ministrul Finanţelor în acel moment, şi de Alina Bica în locul lui Cătălin Predoiu, din partea Ministerului Justiţiei.

Prin acest act se stabilea crearea unui grup de lucru interinstituţional, care apărea ca urmare a hotărârii CSAT numărul 69 din luna iunie a anului 2010.

Kovesi, invitată la şedinţa CSAT

La şedinţa CSAT în care s-a stabilit înfiinţarea acestui grup de lucru au fost invitaţi şi Laura Codruţa Kovesi, Procuror General în acel moment, Codruţ Olaru, procuror şef DIICOT, şi Laura Oprean, procuror şef adjunct al DNA în acel moment.

În cadrul ședinței, directorul de atunci al SRI, George Cristian Maior, a prezentat un document de analiză cu privire la practicile de evaziune fiscală și contrabandă, menționând că principalele domenii de evaziune fiscală sunt cel agroalimentar, al produselor din alcool și tutun, al construcțiilor și al produselor energetice.

În aceeaşi şedinţă CSAT s-a stabilit, conform unui comunicat de presă emis în acea perioadă, şi formarea unor Grupuri de Lucru Operaţionale (GLO) la nivel judeţean formate din ofiţeri specialişti şi experţi desemnaţi de Ministerul de Interne, Ministerul Finaţelor Publice şi Parchet. Practic, grupurile de lucru operaţionale erau formate din şefii judeţeni ai SRI, prim procurorii judeţeni, şefii locali ai direcţiilor financiare şi conducătorii Inspectoratelor Judeţene de Poliţie. În cadrul aceluiaşi protocol semnat în ianuarie 2012 s-a mai înfiinţat şi un Grup de Lucru Tehnic (GLT), în care se întâlneau Elena Iftode, din partea SRI, cunoscută sub titulatura de „Anaconda” şi ca şefa acoperiţilor din presă, Valentin Şelaru sau Marius Iacob, din partea Parchetului General şi un director din Ministerul de interne.

Monitorizarea, făcută după criterii subiective

Introducerea este una care trimite cu gândul la vremurile de dinainte de 1989: „Monitorizarea contribuabililor cu potenţial de evaziune fiscală ridicat, a societăţilor comerciale nou înfiinţate (…) şi intensificarea cooperării interinstituţionale prin acordarea accesului comun la bazele de date specifice gestionate de către instituţiile de aplicare a legii”. Pe lângă ideea periculoasă de monitorizare a contribuabililor în document atrag atenţia două aspecte neclare: cum se stabileşte potenţialul de evaziune a unui om şi accesul comun la bazele de date.

Avocatul Ingrid Mocanu a comentat pentru EVZ introducerea documentului: „Scopul era să deschidă dosare penale. Prin aceste metode ei stabileau ţintele, observau ce afaceri desfăşoară, ce profituri au după care le deschideau dosare. Criteriile erau unele subiective, iar dosarele erau închise sau se mergea cu ele înainte, în funcţie de colaborarea pe care o acceptau oamenii de afaceri. Dosarele penale ale preşedinţilor de Consilii Judeţene sau ale primarilor sunt pornite de la oameni de afaceri agăţaţi pe aceste dosare de evaziune fiscală. Practic, erau luaţi după aceste monitorizări şi dacă acceptau să facă o delaţiune despre un politician puternic puteau scăpa”.

Tag-uri:
document, sri, dna, diicot, anaconda, bica, predoiu, igas, maior, george maior


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/04-05-traian-igas-rzv.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/04-05-traian-igas-rzv-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialJustiţie
Actul stabileşte „monitorizarea contribuabililor cu potenţial de evaziune şi fraudă fi scală”, dar şi verificarea de către conducerea Parchetului General a deciziilor de netrimetere în judecată dată de procurori între 2010 şi 2012, deşi legea spune că aceste verifi cări se fac de către procurorul superior ierhahic şi nu...

Preluat de la EVZ