Jurnaliști cotidianului britanic spun că directori importanţi ai Cambridge Analytica, printre care şi Alexander Nix, le-ar fi cerut membrilor staff-ului să gestioneze materiale furnizate de hackeri din campaniile electorale din Nigeria şi Sfântul Cristofor şi Nevis, o ţară insulară din Marea Caraibilor, scrie The Guardian, citați de News.ro.

Martorii susţin că au fost două momente în 2015 în care membrii staff-ului s-au alarmat şi au refuzat să gestioneze datele pentru că au presupus că au venit din surse ilegale.

Concret, The Guardian şi Observer au stat de vorbă cu şapte persoane care ar cunoaşte modul în care Cambridge Analytica s-a implicat în alegerile din Nigeria în 2015. Compania ar fi fost angajată de un miliardar nigerian pentru a susţine realegerea lui Goodluck Jonathan şi ar fi fost plătită cu aproximativ două milioane de lire sterline pentru a orchestra o campanie dură împotriva rivalului său, liderul opoziţiei Muhammadu Buhari. Jonathan a pierdut alegerile în faţa lui Buhari. Nu există dovezi că Jonathan ar fi fost informat despre operaţiune.

Membrii staff-ului campaniei au spus că la începutul lui 2015 s-au întâlnit cu contractori din Israel privind securitatea cibernetică la birourile Cambridge Analytica în Londra. Angajaţii susţin că li s-a spus că întâlnirea a fost aranjată de Brittany Kaiser, un director al firmei. Israelienii ar fi venit cu un laptop de la biroul lor din Tel Aviv şi le-au dat angajaţilor Cambridge Analytica un stick USB care conţinea emailurile personale sparte ale unor politicieni din Nigeria. Sursele susţin că Nix şi alţi directori importanţi le-ar fi spus angajaţilor să caute materiale incriminatorii care ar putea fi folosite pentru a ataca candidaţii opoziţiei, inclusiv pe Buhari.

„Toată lumea s-a simţit stânjenită. Voiau să încărcăm datele în programele de email”, a spus o sursă. „Lumea s-a panicat. Nu voiau să aibă vreo legătură cu aşa ceva”, a afirmat un alt angajat.

De asemenea, un martor a declarat pentru The Guardian şi Observer că materialele includeau şi fişele medicale ale lui Buhari: „Sunt sigur în proporţie de 99% de acest lucru. Sau dacă nu aveau fişele medicale, aveau măcar emailuri care făceau referire la aceste lucruri”.

Tag-uri:
Cambridge, Cambridge Analytica


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1115.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1115-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Jurnaliști cotidianului britanic spun că directori importanţi ai Cambridge Analytica, printre care şi Alexander Nix, le-ar fi cerut membrilor staff-ului să gestioneze materiale furnizate de hackeri din campaniile electorale din Nigeria şi Sfântul Cristofor şi Nevis, o ţară insulară din Marea Caraibilor, scrie The Guardian, citați de News.ro. Martorii...

Preluat de la EVZ