Turiștii care se aventurează pe munte în ciuda avertismentelor salvamontiștilor din județul Hunedoara vor fi sancționați. Prefectul spune că a fost făcut un regulament potrivit căruia turiștii sunt liberi să meargă unde vor, dar vor plăti pentru această libertate dacă au nevoie de ajutor.

Prefectul județului Hunedoara, Tiberiu Kiszely, a declarat că persoanele care ajung în zonele cu risc însemnat de avalanșă, în ciuda avertizărilor primite din partea meteorologilor și a salvamonțiștilor, ar trebui să suporte cheltuielile pentru salvare.

Autoritățile au lucrat la un regulament cadru care va fi trimis consiliilor locale din zonele montane, urmând ca fiecare autoritate locală să decidă dacă îl adoptă sau nu.

Tiberiu Kiszely a afirmat că există foarte multe cazuri de turiști care ignoră avertismentele și se aventurează pe munte.

”Tot timpul au fost cazuri, anul trecut problema cu copiii, celebrul caz Popescu, a fost o tragedie și tocmai din cauza unei asemenea chestiuni s-a întâmplat. Ai libertatea să umbli unde vrei, dar plătești pentru această libertate, plătești în momentul în care mă pui pe mine, stat, să vin să te recuperez. Nu poți să fii mai liber decât cel de lângă tine, având libertatea ta, trebuie să respecți și libertatea celui de lângă tine”, a spus prefectul județului Hunedoara.

Salvamontiștii susțin că sancțiunile ar putea fi la nivelul celor stabilite pentru turiștii care nu respectă regulile în zonele în care sunt parcuri naturale.

Directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat că turiștii ar trebui măcar să anunțe autoritățile în momentul în care pornesc către o zonă de risc.

”Noi nu vrem să încălcăm libertatea oamenilor, dar dacă ne-ar anunța am putea suplimenta oamenii care sunt de serviciu, în loc de doi să trimitem patru sau șase. Dacă nu știm nimic și ne anunță că deja s-a întâmplat, până îi adun pe oameni și până ajung sus, în creastă, fac 6-7 ore. Cei care se aventurează o fac pe răspunderea lor”, a spus directorul Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.

Potrivit acestuia, primul ajutor este gratuit numai în România. Instituția are 82 de salvatori în tot județul, din care 60 sunt montani.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/turistii-care-nu-vor-respecta-avertismentele-salvamontistilor-vor-plati-47568.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/turistii-care-nu-vor-respecta-avertismentele-salvamontistilor-vor-plati-47568-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv