Premierul Marii Britanii, Theresa May, a cerut în această seară, la reuniunea Consiliului European, solidaritatea țărilor Uniunii Europene împotriva serviciilor secrete ruse, pe care le acuză că ar putea pregăti noi atacuri neurotoxice de genul celui comis în orășelul britanic Salisbury, afirmă diplomați.

Potrivit unor surse diplomatice, Theresa May vrea “acțiuni coordonate” ale țărilor Uniunii Europene pentru condamnarea atacului chimic atribuit Rusiei care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

“Rusia a efectuat un atac îndrăzneț și lipsit de inteligență împotriva Marii Britanii. Este clar că amenințarea rusă nu respectă frontiere și, într-adevăr, incidentul din Salisbury se înscrie în modelul agresiunilor ruse împotriva Europei și a vecinilor Rusiei”, a spus Theresa May în momentul venirii la summitul de la Bruxelles.

Președintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat că intenționează expulzarea agenților ruși de pe teritoriul țării sale.

“Marea Britanie afirmă că există rețele care organizează lucruri precum cel din Salisbury, că aceste rețele sunt în țările noastre și că ar fi bine să le contracarăm. Aceste rețele au abordat țări europene, iar Theresa May le va spune mai multe lucruri liderilor țărilor UE”, a declarat un diplomat citat de agenția Reuters.

“Mai multe state europene vor să aibă o reacție comună la atacul care l-a vizat pe fostul agent Serghei Skripal”, a afirmat un alt diplomat UE.

Administrația Vladimir Putin a exprimat regret că Uniunea Europeană a preferat solidaritatea cu Guvernul de la Londra în defavoarea obiectivității, în cazul atacului neurotoxic care l-a vizat pe un fost agent secret rus în Marea Britanie.

Londra a decis expulzarea a 23 de diplomați ruși în contextul crizei generate de atacul neurotoxic. Este vorba de cel mai mare număr de diplomați ruși expulzați de Marea Britanie în ultimele trei decenii. Aceasta este cea mai gravă criză dintre Rusia și Marea Britanie din ultimii ani. Moscova a negat orice implicare în atacul neurotoxic din Salisbury și, în replică, a dispus expulzarea a 23 de diplomați britanici.

Administrația Vladimir Putin a atenționat Marea Britanie, transmițându-i recomandarea de a nu amenința o “putere nucleară” precum Rusia, în contextul crizei generate de atacul care l-a vizat pe un fost agent secret rus. Referindu-se la criza bilaterală cu Marea Britanie, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, a transmis: “Nimeni au ar trebui să amenințe o putere nucleară”. La rândul său, Ambasada Rusiei din Marea Britanie a atras atenția că “orice amenințare cu măsuri punitive împotriva Rusiei va fi urmată de o ripostă”.

Fostul agent de spionaj rus Serghei Skripal, rănit în orașul britanic Salisbury, probabil a fost atacat cu o substanță neurotoxică, au stabilit anchetatorii britanici. Potrivit unor surse din cadrul investigației, substanța folosită este din gama Noviciok.

Fostul agent al Serviciului rus de informații militare (GRU) și fiica acestuia sunt în stare critică în urma atacului cu o substanță neurotoxică. Un polițist care a intervenit este, de asemenea, în stare gravă. În total, 21 de persoane au primit îngrijiri medicale după ce au inhalat vapori ai substanței folosite în atac. Serghei Skripal și fiica lui au fost expuși contactului cu o substanță toxică, în cursul unui incident produs în localitatea Salisbury, situată în provincia Wiltshire, la circa 100 de kilometri vest de Londra. Cei doi continuă să fie în stare critică. Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, a primit azil în Marea Britanie în anul 2010 după un schimb de agenți de spionaj efectuat între Statele Unite și Rusia. Skripal, fost colonel în serviciile secrete ruse, a fost condamnat în 2006 la închisoare, pentru spionaj în favoarea Marii Britanii. Agentul a fost găsit vinovat de legături cu Serviciul britanic de informații externe (MI6). La investigație participă oameni de știință ai Institutului Porton Down. Ancheta este coordonată de Direcția pentru combaterea terorismului a Scotland Yard și este solicitată contribuția serviciilor de informații.

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/theresa-may-cere-solidaritatea-ue-pentru-contracararea-rusiei-47581.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/theresa-may-cere-solidaritatea-ue-pentru-contracararea-rusiei-47581-300x300.jpgrootstireaActualitate/Esential
...

Preluat de la romania ntv