Avocaţii lui Mladic, numit „Măcelarul din Balcani”, au cerut „camerei de apel să anuleze toate condamnările eronate” şi să îl achite pe clientul lor, în timp ce procuratura a introdus, la rândul său, apel, solicitând instanţei să îl declare pe Mladic vinovat de o nouă acuzaţie de genocid, potrivit agerpres.ro.

La peste 20 de ani după războiul care a făcut peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane strămutate în anii 1990, Ratko Mladic, 75 de ani, a fost găsit vinovat în 10 capete de acuzare, printre care genocidul din enclava Srebrenica unde au fost ucişi 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani, în 1995.

El a fost însă achitat de acuzaţie de genocid în alte zone.

„Cantitatea şi amploarea erorilor în procesul de judecată sunt fără precedent”, au declarat avocaţii apărării în avizul lor de apel, susţinând că judecătorii camerei de primă instanţă au făcut „greşeli fundamentale”, inclusiv identificarea eronată a poziţiei lui Mladic în rândul liderilor sârbilor bosniaci.

Pus sub acuzare în 1995, Ratko Mladic a fost arestat în casa unui văr după 16 ani de căutări şi apoi transferat la Haga. Procesul său în primă instanţă a durat cinci ani.

„Măcelarul din Balcani”, care nu şi-a recunoscut niciodată nicio vină, a mai fost găsit vinovat de răpirea unor angajaţi ai Naţiunilor Unite şi de asediul oraşului Sarajevo, care a durat 44 de luni, în cursul căruia au fost ucise 10.000 de persoane.

Procesul în apel al lui Ratko Mladic se va ţine în faţa Mecanismului pentru Tribunalele Penale Internaţionale (MTPI), organism însărcinat să încheie lucrările Tribunalelor Penale Internaţionale pentru Rwanda (TPIR) şi pentru fosta Iugoslavie.

Totodată, va avea loc procesul lui Radovan Karadzic, alter ego-ul său politic, condamnat în primă instanţă la 40 de ani de închisoare.

Tag-uri:
Mladic, Bosnia, Ratko Mladic, iugoslavia, genocid, condamnare, macelar balcani


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1061.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-1061-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
Avocaţii lui Mladic, numit „Măcelarul din Balcani”, au cerut „camerei de apel să anuleze toate condamnările eronate” şi să îl achite pe clientul lor, în timp ce procuratura a introdus, la rândul său, apel, solicitând instanţei să îl declare pe Mladic vinovat de o nouă acuzaţie de genocid, potrivit...

Preluat de la EVZ