În martie 2011, fiul cel mare și potențialul moștenitor al dictatorului libian Muammar Gaddafi, Saif al-Islam (Sabia Islamului) Gaddafi declara pentru Euronews: „Sarkozy trebuie să dea înapoi banii pe care i-a acceptat din Libia pentru finanțarea campaniei sale electorale. Noi i-am finanțat campania și o putem dovedi(…) Primul lucru pe care îl solicităm acestui clovn este să dea banii înapoi poporului libian.”

Interviul acordat de Saif al-Islam Gaddafi în data de 16 martie 2011, în care menționa că Libia deține dovada finanțării campaniei prezidențiale a lui Sarkozy din 2007 și că Tripoli este gata să dea publicității toate detaliile a avut o urmare care a picat ca un trăsnet.

La doar 72 de ore, pe 19 martie, la ora 18.45, asupra Libiei se abate un potop de foc. Pe fondul tulburărilor generate de „Primăvara Arabă” în Libia și a acuzelor că represiunea lui Muammar Gaddafi omoară cetățeni libieni dornici de democrație, Franța atacă aerian Marea Jamahirie Arabă Libiană- numele oficial al țării.

La scurt timp, Franței i se alătură, în campania libiană, SUA, Marea Britanie, Canada şi Italia.

Atac fără girul NATO

Asistam la două premiere în acel război: întâi, o operațiune a câtorva membri ai NATO, fără acordul oficial al Alianței. Franța a anunțat că atacă Libia în baza unei rezoluții a ONU (nr.1973) și nu ca o țară NATO amenințată de Gaddafi. Totodată, a fost prima dată când într-un conflict pornit de Vest în Orient, participau activ și state musulmane precum Qatarul și Emiratele Arabe Unite care puneau la dispoziție avioane de vânătoare ultramoderne, militari școliți de SUA și suport logistic.

Justiția franceză lovește din nou

Ei bine, o știre apărută ieri trezea tuturor atenția. Nicolas Sarkozy, fost președinte al Franței, a fost reținut pentru 48 de ore pentru suspiciunile legate de finanţarea campaniei electorale din 2007. Este al doilea președinte din Hexagon ajuns de mâna lungă a legii. În 2011, Jacques Chirac, pe atunci de 79 de ani, a fost găsit vinovat şi condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru „conflict de interese”, „deturnare de fonduri publice” şi „abuz de încredere”. Dosarul viza o afacere tenebroasă cu locuri de muncă fictive la Primăria Parisului, din perioada în care ex-președintele fusese primar al capitalei Franței. Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost reţinut ieri pentru finanţarea ilegală, de către dictatorul libian Muammar Gaddafi, a campaniei sale electorale pentru alegerile prezidenţiale din 2007, bine pregătită de altfel. Este campania care l-a adus la Palatul Elysée.

Sarkozy a ajuns în arestul poliţiei judiciare din Nanterre (în apropiere de Paris), unde a fost audiat, pentru prima dată de la deschiderea unei anchete judiciare în acest dosar, în aprilie 2013.

Tag-uri:
gaddafi, sarkozy, Franta, Liban, Tripoli


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-901.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-901-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialInternaţional
În martie 2011, fiul cel mare și potențialul moștenitor al dictatorului libian Muammar Gaddafi, Saif al-Islam (Sabia Islamului) Gaddafi declara pentru Euronews: „Sarkozy trebuie să dea înapoi banii pe care i-a acceptat din Libia pentru finanțarea campaniei sale electorale. Noi i-am finanțat campania și o putem dovedi(…) Primul lucru...

Preluat de la EVZ