În emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3 a fost prezentat un act care arată mai multe cereri formulate de Bruxelles către Guvernul României. Este vorba despre o scrisoare adresată ministrului Justiției de la acea vreme, Cătălin Predoiu din PNL, trimisă de fostul secretar general al Comisiei Europene, Katherine Day.

În acest act de la Bruxelles, din martie 2012, se cer mai multe măsuri pe care Guvernul de la acea vreme trebuie să le ia. Câteva dintre puncte arată cererile care au fost formulate de Comisie, înainte de așa-numita „listă neagră” din octombrie.

La punctul 19 se cere punerea „la dispoziție, în detaliu, fișele pentru fiecare dintre cazurile la care facem referire la punctul 48 din Chestionarul 1, care fac referire la cazurile din 2008 sau dinainte care nu au primit încă o soluție finală. Enumerați etapele evoluției la fiecare termen de judecată și motivul oferit pentru fiecare amânare”.

Punctul 20 menționează „o listă actualizată cu măsurile luate din vara anului 2011 pentru a adopta reguli procedurale clare pentru ridicarea imunității parlamentare”.

Punctul 48, cel indicat spune: „puneți-ne la dispoziție o listă comprehensivă de cazuri de corupție la nivel înalt care implică foști sau actuali membri ai Guvernului sau Parlamentului, președinți ai Consiliilor Județene, primari și directori ai companiilor de stat, care au fost trimiși în judecată începând cu anul 2007. Pentru fiecare, detaliați calitatea acuzaților, natura acuzațiilor care li se aduc, data la care a început anchetarea, data la care au fost puși sub acuzare, numărul dosarului”.

Jurnalistul Mugur Ciuvică a numit acest document „Arhiva SIPA extinsă la Bruxelles”.

Numită în funcție în noiembrie 2005, demnitara veterană Day a servit două mandate sub președintele CE Jose Manuel Barroso, continuându-și activitatea și sub actualul șef al Comisiei, Jean-Claude Junker, până la retragerea acesteia, în septembrie 2015.

Mihai Gâdea a prezentat, duminică, la „Sinteza Zilei”, un document care ar arăta ingerințe ale Comisiei Europene în justiția din România. Documentul este datat 10.10.2012, adresat Guvernului României și prezintă o listă de cerințe, în legătură cu MCV.

Sunt 21 de puncte, iar la punctul 20 se cere o scurtă descriere a situației curente și să se stabilească pașii următori pentru cazurile de înaltă corupție și care îi cuprind pe: Gheorghe Copos, Adrian Năstase, Șerban Brădișteanu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Dan Voiculescu, George Becali, Cătălin Voicu, Tudor Chiuariu.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand a oferit, marți, un răspuns cu privire la „lista negră”, după ce, inițial, instituția transmisese că „nu comentează despre documente apărute în presă cu atribuirea din surse neoficiale”. Wigand a precizat că documentul era parte din comunicările tehnice obișnuite în contextul MCV.

„Documentul era parte din comuncările tehnice obişnuite în contextul MCV, în urmă cu mai mulţi ani (2012), cu privire la recomandarea 3 din MCV, care prevede ‘consolidarea progresului deja înregistrat, continuarea investigaţiilor profesioniste, nepartizane cu privire la acuzaţiile de corupţie la nivel înalt’.

Aşa cum ştiţi, MCV este un proces bazat pe un tratat menit să măsoare progresul României raportat la un set de recomandări”, susținut purtătorul de cuvânt.

Tag-uri:
Bruxelles, lista neagra, Katherine Day, Catalin predoiu, ministru Justitie, Arhiva SIPA, Arhiva SIPA Bruxelles


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-955.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-955-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialPolitica
În emisiunea „Sinteza Zilei” de la Antena 3 a fost prezentat un act care arată mai multe cereri formulate de Bruxelles către Guvernul României. Este vorba despre o scrisoare adresată ministrului Justiției de la acea vreme, Cătălin Predoiu din PNL, trimisă de fostul secretar general al Comisiei Europene,...

Preluat de la EVZ