„Poet și matematician de IQ maxim, cu o conștiință artistică redutabilă, a fost, la liceul bucureștean Spiru Haret, profesorul de matematici și poezie al generației lui Noica. Erotoman și cocainoman din anii studiilor la Gottingen, Tubingen și Berlin, alături de mai seriosul amic Tudor Vianu (primul său monograf; pariului cu el din adolescență i se datorează și cariera de poet) a fost mereu scindat între temperamentul dionisiac, histrion-coleric, și inteligența apolinică, între balcanismul profund și atracția perfecțiunilor boreale. De altfel, în Nordul germanic și-a ales, terapeutic, și soția, Gerda, fiica unui medic. La întoarcere în țară e internat pentru dezintoxicare la «Mărcuța»”, sunt primele tușe ale portretului schițat de criticul literar Paul Cernat poetului Ion Barbu.

„Nășit” de Lovinescu

În continuare: „Devenit stîlp al cafenelei Capșa, se profilează pe eter. Inspirată de ciuperca halucinogenă Amanita muscaria și de amorul ratat pentru o pictoriță norvegiană (Helga), balada Riga Crypto și Lapona Enigel, comparată cu Luceafărul eminescian, îi sublimează personalitatea hipersexuală și umbroasă”. Despre începuturile lirice, Paul Cernat consemnează: „Primele poeme îngheață dionisiacul, via Nietzsche, în formula apolinică a sonetului parnasian. Cel mai high-modernist poet român interbelic, purist hermetic comparat cu Mallarmé și Valery (deși linia Poe-Pound îl definește mai bine), a fost un adept intratabil al disciplinei prozodice. Lovinescu l-a «nășit» după numele bunicului patern, în 1919 (simbolic, în ziua înmormîntării lui Vlahuță…), după ce fostul trecător pe la Literatorul lui Macedonski își luase pseudonimul Ion Popescu (…)”.

„Joc secund”, construcția criptată

„Printre miile de aventuri erotice barbi(li)ene s-ar fi numărat scriitoarea-matematiciană Ticu Archip și Nina Cassian (pe care a lansat-o). În 1929, după abandonarea plachetei Ochean, îi apare unicul volum, «Joc secund» – construcție criptată, răsturnată și modulară, după modelele matematicilor superioare”, apreciază Paul Cernat.

Despre scrieri deocheate

„Dacă hermetismul incantatoriu din «Uvedenrode» și «Oul dogmatic» are o puritate cristalină, iar ciclul-titlu e o performanță de autoreflectare abstractă, alte poeme combină sapiențialul cu pitorescul oriental, în narațiuni somptuoase. Rămîne magistral și în afara volumului (deocheatele «Un personaj eteroman» sau «Jazzaband pentru nunțile necesare» sînt comparabile cu geamparaua psihedelică Domnișoara Hus). S-a scris mult despre sofisticatele lor arhitecturi foneticsimbolice. O miză a acestui «reacționar modern» cu o conștiință estetică ieșită din comun a fost reabilitarea balcanismului, prin ridicarea lumii «tîrgovețe» a lui Anton Pann și Nastratin Hogea la puterea poeziei pure”, consideră Cernat.

Tag-uri:
ion, barbu, matematica, poet, cocaina, sex


http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-920.pnghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/03/button-share-920-300x37.pngrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
„Poet și matematician de IQ maxim, cu o conștiință artistică redutabilă, a fost, la liceul bucureștean Spiru Haret, profesorul de matematici și poezie al generației lui Noica. Erotoman și cocainoman din anii studiilor la Gottingen, Tubingen și Berlin, alături de mai seriosul amic Tudor Vianu (primul său monograf; pariului...

Preluat de la EVZ