Celebrul avocat Tonel Pop, alături de Elieser Filipescu FOTO: EVZ

Cazul lui Elieser Filipescu, bucu reș teanul acuzat, pe nedrept, că a abuzat de fetița lui în vârstă de nouă ani, capătă conotații ce aduc aminte de practici folosite în timpul regimului comunist. Mai exact, după ce două instanțe – Judecătoria Sectorului 1 și Tribunalul București – au stabilit că acuzațiile aduse de polițiștii de la Secția 19 și procuroarea Ana Liliana Cristea, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 5, sunt nefondate, la solicitarea procurorului de caz, Elieser Filipescu a fost internat cu forța la Spitalul de Psihiatrie „Alexandru Obregia”.

La insistențele anchetatorilor și în ciuda opoziției avocatului Tonel Pop, care l-a apărat pe Filipescu, instanța a cedat și omul a fost nevoit să se prezinte în fața psihiatrilor și să stea în spital, alături de bolnavi cu afecțiuni psihice, chiar în perioada Crăciunului, anul trecut. „Pacientul este trimis în atenția spitalului nostru de către Judecătoria Sectorului 5 București, Secția I Penală, fiind dispusă internarea nevoluntară, în dosarul de urmărire penală 8321/P/2017”, se arată în scrisoarea eliberată la externarea din unitatea spitalicească. Elieser Filipescu a stat internat, între 20 și 28 decembrie 2017, și „s-a prezentat singur, pentru evaluare psihiatrică, în vederea expertizei medico-legale”. Medicii de la „Obregia”, arată că Elieser Filipescu „nu prezintă trecut psihiatric, nu a urmat tratament de specialitate, nu a avut antecedente, nicio prezentare, nici la medicul psihiatru, nici la psiholog”.

Nu a prezentat simptome care să necesite tratament

Medicii scriu că tatăl internat cu forța a relatat, pe larg, trecutul lui de viață, relația de concubinaj pe care a avuto și din care a rezultat fiica sa, Jessica, în vârstă de nouă ani, precum și problemele legale prin care a trecut, din octombrie anul trecut și până în prezent.

Deși au încercat să îl izoleze complet, la insistențele cunoscutului avocat Tonel Pop, cel care l-a apărat în toată această perioadă, Elieser Filipescu a putut să își recupereze telefonul mobil și bunuri de strictă utilitate. În acest timp, „pacientul stabilește o bună alianță terapeutică, atât cu medicul curant, cât și psihologul, evaluările psihiatrice și psihologice durând circa trei ore”.

Medicii transmit că au fost studiate toate documentele legale, puse la dispoziție de Elieser Filipescu, alături de alte cereri și solicitări adresate autorităților, în vederea problemelor cu care se confruntă, fiind inculpat în dosarul în care este acuzat de lipsire de libertate, rele tratamente aplicate minorului și abuz sexual asupra unui minor, în speță fiica sa în vârstă de 9 ani.

„De menționat că, pe perioada internării, pacientul nu a primit tratament psihiatric, deoarece nu a prezentat niciun simptom care să necesite acest fapt”, subliniază medicii de la Spitalul „Obregia”.

L-au adus în pragul depresiei

Concluzia specialiștilor: în urma presiunilor făcute asupra lui, Elieser Filipescu a ajuns în pragul depresiei. „Examenul psihologic complex efectuat pe perioada internării (testare proiectivă – Lusher și Szondi, alături de Inventarul multifazic de personalitate CAQ) sugerează un profil de tip senzitiv centrat pe dreptate și corectitudine, risc de epuizare a acestor afecte și de viraj într-o tentă depresivă”, se arată în documentul medical.

Tatăl acuzat de abuz a fost consultat de o comisie solicitată de medicul curant și numită de directorul medical al spitalului, din care au făcut parte trei medici primari, șefi de secție, care a stabilit: „La momentul examinării nu se identifică simptome încadrabile într-o tulburare psihică ce poate fi codificată”.

În documentul medical se mai arată că Elieser Filipescu a fost prezentat, pe 27 decembrie 2017, la Institutul Național de Medicină Legală (INML) „Mina Minovici” pentru efectuarea expertizei psihiatrice. Medicul specialist al INML a scris pe foaia de observație că nu mai este necesară revenirea pacientului. Drept urmare, pe 28 decembrie, Elieser Filipescu a fost externat „nemaifiind întrunite condițiile prelungirii internării, nici din punct de vedere legal, nici medical”.

Medicii au apreciat că, în cazul lui Filipescu, există riscul „de a dezvolta o reacție acută la stres de coloratură senzitivă, cu risc la deprimare”. Din acest motiv, a fost sfătuit să continue ședințe de psihoterapie „având în vedere managementul situației de criză, cât și întreaga hartă a vieții pacientului”.

Tag-uri:
practici securiste, cazul Filipescu, ancheta, medici, psihiatrie, document, scrisoare medicala, Elieser Filipescu

http://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/filipescu-evz.jpghttp://stiri-zilnic.com/wp-content/uploads/2018/02/filipescu-evz-300x300.jpgrootstireaActualitate/EsentialEVZ Special
Celebrul avocat Tonel Pop, alături de Elieser Filipescu FOTO: EVZ Cazul lui Elieser Filipescu, bucu reș teanul acuzat, pe nedrept, că a abuzat de fetița lui în vârstă de nouă ani, capătă conotații ce aduc aminte de practici folosite în timpul regimului comunist. Mai exact, după ce două instanțe –...

Preluat de la EVZ